Kufr na tři měsíce ve Finsku. Co si zabalila designérka Tran Ngoc Yen?

7. září 2021

Ngoc Yen odjela do Finska studovat chytrý a udržitelný design na Häme University of Applied Sciences. Vedle oblečení od spolužáků a mladých nezávislých značek si vzala vlastní prototypy upcyklovaných bot a doplňků z odložených sneakers. Její nápady možná jednou zmenší množství odpadu, které míří do spaloven: „Oprava tenisek dnes stojí víc než výroba nových. Proto se reklamované sneakers ve velkých obchodech většinou pálí,“ vysvětluje Ngoc Yen.

Ngoc Yen je aktuálně ve druhém ročníku magisterského studia designu obuvi na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Říká, že upcyklaci odložených sneakers se spolu s ní věnuje několik dalších spolužáků z nižších ročníků. Teniskový odpad z českého trhu ale zatím nemají šanci pokrýt.

„Já jsem upcyklovala tenisky z reklamací jednoho velkého českého e-shopu. Vytvářela jsem z nich nové boty nebo doplňky. Lidi o ně měli zájem, ale zatím není vyřešené, jak takové věci legálně prodávat. Značky běžně platí za to, že část jejich produkce putuje do spaloven,“ popisuje Ngoc Yen.

Oblíbené outfity designérky Tran Ngoc Yen najdete na jejím instagramu Tny.3.

Ve Finsku Tran Ngoc Yen pokračuje v testování svých prototypů z upcyklovaných tenisek jedné z největších globálních sportovních značek. V podcastu se dozvíte, jaké oblečení od nezávislých českých a slovenských tvůrců si mladá česká designérka ráda balí na zahraniční cesty. Tipnete si, kolik párů bot potřebuje studentka designu obuvi na tříměsíční studijní pobyt?

Poslechněte si, co se dá vytvořit z odložených tenisek. Designérka Tran Ngoc Yen pro nás otevřela svůj studentský šatník plný upcyklovaných, vintage a designérských kousků.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka