Kultovní fráze All Your Base Are Belong To Us slaví dvacet let

22. únor 2021
Fenomem

Někdy se internetovým memem může stát pouhá fráze. Před dvaceti lety, tedy ještě v éře před sociálními sítěmi, se to povedlo hlášce All Your Base Are Belong To Us. Nesmyslný anglický překlad dialogu z japonské videohry Zero Wing se následně stal kultem a i po dvou dekádách jde o příběh, který je stejnou měrou legendární jako surreální.

All Your Base Are Belong To Us je fráze z japonské videoherní střílečky ze začátku 90. let, její celosvětové rozšíření ale přišlo až v únoru 2001, kdy vzniklo video s kolážemi a techno remixem. Nezapomeňte, že to bylo ještě před YouTube, takže video ve formátu flash našli lidé na portálu Newgrounds.

Hláška zlidověla po celém světě. Až do té míry, že ji vandalové psali po zdech a hackeři ji umisťovali na stránky, které napadli. Brzy se pochopitelně objevily i remixy, v jednom postavičky z videohry zpívají Bohemian Rhapsody, v dalším deklamuje kocour Garfield: All Your Lasagna Are Belong To Us.

Hláška se stala prvním symbolem, kolem kterého se rodila memová komunita – pokud jste odkaz na starou hru znali, znamenalo to, že jste jedním ze zasvěcených. Nesmyslná věta se stala jednou z nejpopulárnějších popkulturních referencí nového tisíciletí. Zazněla v seriálu Futurama a ještě předloni ji na Twitteru použila členka amerického Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez.

All Your Base Are Belong To Us ani po dvaceti letech nedává v angličtině smysl, ať se díváte, z jaké strany chcete. Hláška se už ale rozhodně stala součástí nostalgie po začátku tisíciletí. A základním kamenem memové kultury.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, kde se vzala kultovní hláška All Your Base Are Belong To Us. Proč se stala základem internetové kultury a jak si ji přivlastnil Garfield nebo Futurama? Kde se vzal techno remix a jak se šířily memy ještě před nástupem YouTube nebo sociálních sítí? A proč hláška odmítá umřít?

All Your Base Belong to Us Simpsonovi
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.