Kunratice, Dědina, Solidarita. Jaký má Zažít město jinak vliv na život v pražských čtvrtích?

11. září 2020

Praha se chystá na další ročník sousedských slavností Zažít město jinak. Hlavní program proběhne 19. září, na několika místech se ale uskuteční o týden dřív, v sobotu 12. září. Jak funguje sousedský život v Kunraticích a na sídlištích Dědina a Solidarita? Co jsou klady a zápory jednotlivých pražských částí a odráží se sousedské slavnosti ve zdejším každodenním životě? O tom jsme se bavili se třemi zástupci organizátorů, Petrou Klapka, Tomášem Lachmanem a Kateřinou Giedraitis.

„Kunratice jsou rozlehlé a ne zcela kompaktní, takže se všichni neznáme, jak bychom chtěli. I proto se náš spolek Kunratice žijou rozhodl zúčastnit téhle akce, abychom se navzájem poznali víc a zjistili třeba, že nás spousta věcí spojuje,“ vysvětluje důvod zapojení do sousedských slavností Tomáš Lachman. Výhodou sídlišť Dědina a Solidarita je naopak právě ona kompaktnost, jak si shodně myslí Petra Klapka i Kateřina Giedraitis. A shodují se také v nejvýraznějším negativu.

„Poté co se zavřel legendární klub Delta a městská část následně prostor prodala soukromému majiteli, nemáme místo, kde se scházet,“ říká Kateřina Giedraitis. „My také nemáme místo, kde bychom mohli žít komunitní život uvnitř. Naštěstí je celé sídliště provázáno zelení, takže žijeme během teplé části roku venku,“ potvrzuje Petra Klapka.

Jakou podporu má v Kunraticích a na sídlištích Dědina a Solidarita občanský život ze strany úřadů a radnic? Promítlo se organizování sousedských slavností Zažít město jinak i do každodenního života těchto částí Prahy? Poslechněte si celý rozhovor s Petrou Klapka, Kateřinou Giedraitis a Tomášem Lachmanem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.