Kvér o OLLOVE a manželství na Slovensku

30. duben 2014

V aktuálním vydání Kvéru jsme se vydali do Olomouce, kde od roku 2012 působí sdružení OLLOVE. O jeho činnosti jsme se bavili s Monikou Bartošovou. Na Slovensku se během několika týdnů rozhodne o případné změně ústavy, která by měla nově definovat manželství jako „jedinečný svazek jednoho muže a jedné ženy“.

„Docela dost členů našeho sdružení se nechce definovat jako homosexuál nebo lesba, ale ani jako heterosexuálové. Spíš mají tendenci stát někde uprostřed. Proto část sdružení používá slovo queer,“ říká Monika Bartošová, členka olomouckého sdružení OLLOVE, které v této hanácké metropoli vzniklo v roce 2012.

OLLOVE, o. s., pořádá pravidelné přednášky na zajímavá témata související s alternativními sexuálními minoritami, každý rok organizuje ozvěny festivalu Mezipatra nebo připravuje zábavné večery pro queer lidi z Olomouce a okolí. Ve sdružení kromě gayů, leseb a řekněme queer lidí najdete ale i „pravé“ heterosexuály. „Je to touha po svobodné společnosti. Protože když někdo není svobodný, tak v důsledku nikdo není svobodný,“ vysvětluje Monika motivace „heteráků“ podílet se na fungovaní queer spolku.

03111917.jpeg

„Manželství je jedinečný svazek jednoho muže a jedné ženy.“ O tom, jestli se tato definice manželství dostane do slovenské ústavy, se rozhodne během několika týdnů. Kritici zamýšlené novely namítají, že nic zásadního nepřinese, Slovensko by si tak naopak pojistilo budoucí nepřijetí zákona o registrovaném partnerství stejnopohlavních párů. „Základem státu je zdravá rodina,“ říká Anton Chromík z Aliance pro rodinu, která teď sbírá podpisy pod petici za vypsání referenda. Nejen Anton je toho názoru, že tradiční rodina je na Slovensku v ohrožení. Emotivní diskuzi o tom, jestli má, nebo nemá být definice manželství v ústavě, a hlavně jak má přesně znít, vyvolal únorový návrh ústavního zákona. Poslechněte si reportáž zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěcha Bergera.

autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.