Kvér s Crime: Být queer je být bez pravidel

7. prosinec 2013

Minulý týden vystoupily v café V lese berlínské Crime. Za temným elektronickým projektem, se skrývá dvojice Mika Risiko a Sarah Adorable. Před koncertem jsme s nimi stihli natočit rozhovor.

„Poprvé jsme se potkaly na výletě lodí. Měly jsme v sobě nějaké drogy a v momentě, kdy jsme se na sebe podívaly, jsme věděly, že se musí stát něco výjimečného,“ popisují okolnosti svého seznámení Mika a Sarah a dodávají, že vlastně hned věděly, že to bude o hudbě.

Tohle magické propojení letos přetavily v EP Epiphany. Bavili jsme se i o předchozích hudebních angažmá v projektech Sissters a Scream Club, které si momentálně dávají pauzu, ale rozhodně nezanikly. Berlín si v povědomí pražské hipster a queer komunity udržuje auru jednoho z cool center nezávislého dění, ale Mika v téhle souvislosti optimismem šetřila: „Popravdě, myslím si, že v Berlíně najdete spoustu špatných věcí, třeba teď se tam rodí hodně covery. S originálními nápady se potkáváte málo. Myslím, že třeba ve Švédsku – a to i v malých městech – vzniká obrovské množství dobré hudby.“

„Obě jsme queer, ale být queer je dost vágní pojem. Třeba největší gay magazín v Berlíně se sice jmenuje Queer, ale je vlastně jen gay.“ Mika a Sarah ale mají ve významu slova queer jasno: „Slovo queer pro mě znamená něco mnohem radikálnějšího a barevnějšího než být jen homosexuál. Pro spoustu lidí se teď ten pojen stal centrem společnosti, z nějakého důvodu je každý queer. Ale já si to nemyslím. Pro mě je to mnohem větší punk. Je to víc o přístupu, v hudbě třeba o DIY. Být queer je být bez pravidel, svobodný, jak jen chceš.“

03022160.jpeg

Poslechněte si celý rozhovor s Crime a dozvíte se víc o tom, kam v Berlíně zajít na party, jak rezonují německou společností témata genderu a LGBT a jaký mají Mika a Sarah názor na nadcházející olympiádu v Rusku.

autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.