Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

25. květen 2010

Zpravidla, když se v kýblu objevím já, hovoříme o tom, kdo z muzikantů nám zase umřel. A je to tady zas: v pondělí (24. května) ráno byl nalezen mrtev Paul Gray, baskytarista americké metalové kapely Slipknot, který používal roztomilou přezdívku The Pig. Kapela, založená v roce 1995 byla známá především svými groteskními kvazi-halloweenskými maskami.

Kulturně-psychologický fenomén masky je pro současnou popmusic jednou z velkých inspirací. Čím dál víc hudebníků se s rozličnou motivací zhlíží v možnosti dát své tvorbě další rozměr pomocí originálního obličejového designu. Někdo tak pouze zvyšuje svou mediální atraktivitu a přitakává novodobému narcismu (Marilyn Manson), mnozí muzikanti jsou přitahováni fantazijními (Animal Collective) či technologickými světy (Daft Punk), jiní si libují v podvratných hrách s identitou (The Knife) a někteří prostě neměli na výběr (třeba Michael Jackson). Pro devítičlennou metalovou smečku Slipknot jsou náhradní obličeje zase zdrojem zvrácené slasti. Jejich gumové rekvizity prý na obličeji příšerně bolí, což u instrumentalistů vyvolává extrémní agresivitu, potřebnou ke správné show. Většina lidí, která viděla skutečné tváře členů Slipknot, ovšem tvrdí, že jejich hororové škrabošky jsou vlastně tou přijatelnější variantou. To ale nic nemění na faktu, že Paula Graye je škoda – a nezbývá než doufat, že to ostrou Iowskou partu nezlomí.

Moje oblíbené producentské duo Diplo & Switch, které loni vydalo znamenitou desku pod pseudonymem Major Lazer, chystá k vydání pozoruhodnou mixtape. Vzhledem k tomu, že Diplo už mnohokrát spolupracoval s nadanými vokalistkami-autorkami, asi nepřekvapí, že aktuální desku Lazerproof , která vychází 26. května ozdobí svojí přítomností androgynní popová ikonka Elly Jackson z britského dua La Roux. Diplo dal už v roce 2004 dohromady s M.I.A. dnes už klasickou mixtape Piracy Funds Terrorism, Vol. 1., předloni zase vypustil do světa desku Top Ranking, na níž spolupracoval se Santigold. Na čtrnáctiskladbové kolekci budou dále hostovat americký raper Gucci Mane, kanadský entertainer Drake, jamajský reggae zpěvák Gyptian nebo dubstepový hitmaker Rusko.

00908464.jpeg

Další kýbl uzavřeme na právnickou notu: slavný britský muzikant a člen kapely Talking Heads David Byrne totiž žaluje guvernéra státu Florida a kandidáta na křeslo v senátu Charlieho Crista. A to sice kvůli tomu, že zmíněný politik využil bez dovolení ve své konfrontační kampani jeho píseň Road To Nowhere. Crist sice přestal s používáním této skladby hned poté, co jej na daný fakt upozornili zástupci Warner Bros., ale Byrne se domnívá, že škody už byly napáchány a žádá solidné bolestné - milion dolarů. Zábavným faktem zůstává, že Cristův republikánský protikandidát rovněž bez povolení použil ve své kampani cizí skladbu: konkrétně Take the Money and Run od vousatých amerických rockerů Steve Miller Band. Jak si povšimnul server Pitchfork: možná, že by stálo za to, uspořádat pro floridské politiky nějaký hutný právnický seminář.

00893142.jpeg
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.