Laktační psychóza: Nenávidím svoje dítě?

5. srpen 2011

Měsíce čekáte vytoužené dítě, a když se narodí, skoro ho ani nemůžete vidět. Děsí vás, když s ním máte trávit čas. Nemáte k němu vztah. Případy poporodní (dříve laktační) psychózy nejsou časté (objevují se přibližně u 0,1% žen), ovšem mohou končit i tragicky – smrtí dítěte i matky.

Pocity, připomínající depresi, jsou po porodu poměrně běžné, ovšem měly by tak do čtrnácti dnů odeznít. Pokud trvají déle, může se jednat už o poporodní depresi. Pokud se objevují další nespecifické příznaky jako absence spánku, netečnost, panika, zvláštní nebo žádný vztah k dítěti, popř. už je zřejmé, že matka není v kontaktu s realitou, je na čase vyhledat odbornou pomoc.

O poporodních změnách v ženské psychice, ale i o možnostech mužů, jak mohou ženám v těchto situacích pomoci, jsem si povídala s psychiatrem MUDr. Martinem Andersem.

as. MUDr. Martin Anders, PhD., psychiatr, odborný asistent a šéfredaktor časopisu Česká a slovenská psychiatrie. 15 let působí na Psychiatrické klinice při 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Odkazy
Laktační psychóza: Jak ji poznat a předejít tragédii (zdroj: www.vitalia.cz)
Laktační psychóza: Prošla jsem peklem (zdroj: www.prozeny.cz)
Poporodní (laktační) psychóza (zdroj: www.ordinace.cz)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.