Láska, peniaze, strach. Kapela Hever na nové desce reflektuje svět kolem sebe

5. červen 2024

„Vše vlastně začalo inzerátem, který jsem se rozhodl zveřejnit ve chvíli, kdy jsem chtěl založit hardcore kapelu,“ říká hned na úvod našeho povídání bubeník Holub. Díky tomu začali s kytaristou Danem jamovat ve zkušebně a – opět cestou inzerátu – se k nim přidal ještě basák Kuba. Posledním do party byl zpěvák Kizo. A Hever byli na světě. Kapela začala poměrně záhy hrát koncerty, které jsou pro ně dodnes naprosto zásadní a nenahraditelnou součástí jejich fungování.

Energie, která koncerty kapely Hever provází, jednotlivé členy nabíjí pozitivitou a entuziasmem, přestože texty reflektují spíše negativní aspekty naší existence. „Když jsme jeli na naše první turné, musel se Holub nejdříve dovolit doma, protože byl ještě na střední,“ dodává k prvním koncertům Kizo. I to odráží fakt, jak mladá kapela Hever v době svého vzniku byli a s čím vším se museli potýkat.

Jejich odhodlání ale vše zmíněné s přehledem překonalo a dovedlo je i k nahrání prvních skladeb, které bylo realizováno s pomocí přátel v různých punkových prostorech. Do studia je dovedla až aktuální deska Láska, peniaze, strach, která vychází u Stoned To Death. Jejích deset skladeb přináší autentický hc/punk, který vás donutí pohybovat se do rytmu a zpívat si texty.

Právě texty zůstávají pro Hever nepostradatelnou součástí projevu, jsou zde stejně důležité jako samotná hudba. A přestože se téměř všichni dostali k hc/punku přes metal, je pro ně hardcore estetika a způsob fungování naprosto zásadní. Ve scéně pak nacházejí i další spřízněné duše, s nimiž jezdí na turné a tráví společné večery.

Má Holub radši hardcore nebo Katy Perry? Co si říkal Dano, když poprvé viděl Kiza? A od koho hrají Hever na nové desce cover? Odpověď znají Modeláři.

Spustit audio

Související