Chtěli jsme založit kapelu, která nám tady chyběla, říkají členové nové hardcore naděje Scoop

13. březen 2024

V mnoha ohledech je to takový splněný sen. Scoop totiž měli první zkoušku 28. února 2023, to znamená rok a něco zpátky. První koncert přišel hned po pár měsících a ještě k tomu s jejich nejoblíbenější kapelou. Teď Scoop vydali kazetu a chystají se na evropské turné.

„Řekli jsme si hned na začátku, že nebudeme ztrácet čas, za pár týdnů jsme nazkoušeli první songy, a jelikož jsme od začátku chtěli hrát krátké a úderné sety, mohli jsme v podstatě okamžitě začít vystupovat naživo,“ říká kytarista Jakub, který má na svědomí většinu hudebních nápadů Scoop. Ty stojí na silných riffech a tvrdé rytmice a čerpají stejnou měrou z klasického hardcoru 80. let i toho na přelomu tisíciletí. Zároveň má ale projev kapely zcela současný drive a rozhodně to není jen retro.

„Já vlastně píšu songy podle toho, jak bych chtěl, aby zněla kapela, na kterou by mě bavilo pořádně pařit v kotli,“ doplňuje Jakub. Zbytek kapely pak přidává, že právě koncerty jsou pro ně na fungování ve Scoop to nejdůležitější, snaží se jich odehrát co nejvíc a i přes lehkou nervozitu si je maximálně užívají. Zároveň je ale zcela jasné, že mnoho péče a energie věnují i nahrávkám, na nichž se jim navíc daří zachytit právě i energii koncertů. Jasným důkazem toho je aktuálně vydaná kazeta Curb Justice, která obsahuje pět výbušných songů.

„Nahrávali jsme u kamaráda, který si zařídil svoje vlastní malé studio a byli jsme maximálně spokojeni. Na mix a mastering jsme pak oslovili člověka, který spolupracuje s našimi oblíbenými kapelami z USA a i tady vše klaplo,“ dodává druhý kytarista Radek. Stejně jednoduché to bylo i s hostováním Tomáše Mitury (Vole, Sněť) a obalem. Scoop prostě využívají přirozenou dynamiku a možnosti hardcore scény naplno. Užívají si zkoušky, koncerty i nahrávání a to i díky tomu, že kapelní kamarádská chemie funguje na jedničku. Což dokazuje i náš rozhovor.

Co si Scoop myslí o tom, že styl, který hrají někdo označí za „blbost“? A poslouchají v dodávce hardcore, nebo Lanu Del Rey? Odpověď znají Modeláři!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.