The Last of Us: Part 2 je nejkrásnější labutí písní aktuální generace konzolí

12. červen 2020

Šárka, Jarda i Lukáš se rádi plíží. A také rádi přežívají. Prvnímu The Last of Us se v roce 2013 v tomto žánru povedlo cosi bezprecedentního, na výborné mechaniky zvládl totiž navázat také skvělý příběh a vdechnout Joelovi a Ellie uvěřitelnou lidskou duši. Druhý díl, který si svou premiéru na PlayStationu 4 odbude příští týden, podle nich nastavenou laťku rozhodně nepodlézá, ba ji dokonce ladně přeskakuje.

Opravdu dobrých singleplayerových survivalů je i přes popularitu žánru málo a The Last of Us: Part 2 se daří udržovat napětí a strach o život postav na obrazovce až do úplného konce. Plíživé pasáže se často zvrtnou do brutálních potyček a přestřelek, nikdy ale nesklouzávají k prvoplánovému násilí. Pro hlavní hrdinku dvojky Ellie představují hrozbu nejen tvorové nenávratně proměnění houbovitou infekcí, která v Americe řádí už od prvního dílu, ale i lidští obyvatelé zdevastovaného Seattlu, vedoucí své vlastní války o zdroje a pravdu.

Jako jedna z mála současných her vám ale podle moderátorů Questu zvládne vnuknout, že nezabíjíte anonymní shluky pixelů, ale opravdové bytosti z masa a kostí. Může za to nejen neuvěřitelně syrové vykreslení boje, ale především výborný příběh, který Naughty Dog vypráví nejen filmečky, ale i samotným prostředím. Což je koneckonců něco, co tomuto kalifornskému studiu vždycky šlo, jak Jarda s Lukášem a Šárkou vzpomínají v retro sekci na příkladu série Uncharted.

Jak realistický je křik umírajících v The Last of Us: Part 2? Proč bude jeho hraní nepříjemné milovníkům psů? Je Nathan Drake opravdu tím nejlepším herním Indiana Jonesem? Na tyto a mnoho dalších otázek vám odpoví nejnovější díl Questu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka