Letenský showroom Jakoby roste se svým sousedstvím

23. říjen 2018

Showroom módní značky Jakoby už na Letné funguje tři roky. Za tu dobu v jeho okolí vyrostla řada dalších designových obchodů, stylových barů, restaurací a kaváren. Jak se posunul koncept Jakoby, který klade důraz na lokální a udržitelný design?

Interiér Jakoby naznačuje lásku k minimalismu a nadčasovosti. Béžové oprýskané zdi, původní podlaha a jednoduché funkční vybavení působí neokázale a stylově. K DNA značky i obchodu patří od začátku respekt k místu a lidem, udržitelnost, bio materiály a upcyklace. I bez velkých investic do PR a reklamy jde po třech letech fungování o dobře zavedený módní showroom. Vedle toho, co a jak nabízí, mu zásadně pomáhá lokace poblíž Bistra 8 a knihkupectví Page Five.

Hned vedle Jakoby je další oblíbený módní obchod – Recycle With Love. O kousek dál, na ulici Milady Horákové, se před pár dny otevřel hravě barevný Charaktery Design Store. A za rohem se chystá showroom oceňované designérské značky skla Dechem. Na Letnou se čím dál tím častěji jezdí nejen na kafe a na drink, ale i pro autorský módní a produktový design.

„Obchod jsem otevřela v den porodu svého prvního dítěte. Máma mě před tím varovala a asi měla pravdu, ale díky Lucii Soldanové, která mi s provozem zásadně pomohla a pomáhá, jsme to zvládly,“ popisuje rozjezd showroomu Kristýna Javůrková. Místo je pojmenované po její vlastní módní značce, které se věnuje už devět let. K jejím oděvům a doplňkům z kvalitních bio a upcyklovaných materiálů v showroomu postupně přibylo několik dalších mladých brandů, od módy přes doplněk až po šperk.

Designové boty Cutulum a materiál na art protis textil Mii Jadrné

„Nově tu máme například oděvní kolekci od původem brněnské, teď ve Francii usazené designérky Anny Sioux. Její látky jsou kupované ve Francii a barvené bylinami a kůrou stromů. Další novinkou jsou boty Cutulum od Elišky Kuchtové, která vedle vlastní značky vytváří i design bot španělské značky Camper,“ popisuje Lucie Soldanová.

Za zmínku rozhodně stojí také to, že si v těchto dnech můžete v Jakoby zblízka prohlédnout a vyzkoušet unikátní kolekci Mii Jadrné s prvky české výtvarné textilní techniky art protis. Na rozsáhlou školní práci z UMPRUM Mia navázala nositelnými a precizně dotaženými oděvy. Poslechněte si o letenské designové zóně a Jakoby víc v reportáži Modeschau.

Paylist:

Choir Boy – Two Lips
Jonathan Bree – You're So Cool
Yaeji – After That
Solange ft. Kelela – Scales
Kelela – Frontline
Benny Fishel – Cloud Surfer

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.