Letní speciál Hergot!u: duchovní čtení s Janem Lukavcem

15. červenec 2018

Milovník knih Jan Lukavec je redaktor literárního časopisu iliteratura.cz. V letním speciálu Hergot!u převypravuje tři námi vybrané knihy více do hloubky. Zvolené knihy pojednávají o náboženství nebo spiritualitě, i když se to na první pohled nemusí zdát.

V knize O mravencích a lidech se autor Petr Hampl snaží ukázat, jak se v různých historických obdobích přemýšlelo a psalo o mravencích, a jak se jejich obraz v průběhu dějin měnil. „Je to o lidském zkoumání sebe sama skrze mravenců,“ vysvětluje Jan Lukavec. Například v antice se mravenec rovnal antickému člověku. Antičtí badatelé pozorovali, jak mravenec pilně pracuje, skladuje semena a v následujících měsících, kdy nebyla úroda, ze zásob žije. Dokonce u mravenců rozeznávali různé svátky a slavnosti. Středověk jde o něco dál a rozeznává v mravenci zbožného, ctnostného a poslušného křesťanského člověka. 

Hergot! S Janem Lukavcem: Fantastický multikulturalismus upírů a víl

Upír - nadpřirozená bytost

Jan Lukavec přišel do našeho studia už před rokem, aby dal posluchačům pár letních knižních typů s náboženským podtextem. Tentokrát mezi nás ovšem zavítal kvůli své vlastní knížce. Vyšla totiž jeho poutavá analýza fantastických stvoření v mytologickém i popkulturním kontextu nazvaná Bytosti na pomezí.

Knihu Spiritualismus a odvrácená strana přírody napsal kulturní antropolog Ivo T. Budil. Pojednává o praktice dorozumívání se s dušemi zemřelých osob. Kniha je nevšedním a pestrým průvodcem po duchovních dějinách. „Duchařské téma v dané době zasáhlo do politiky, náboženství i kultury,“ říká Lukavec a dodává, že tato opomíjená část historie měla i společenský význam.

Třetí vybranou knihou je Magia Sexualis od předního odborníka v oboru esoterismu Hugha B. Urbana. Podtitul knihy zní: Sex, magie a osvobození v moderním západním esoterismu. Kniha přibližuje dějiny sexuální magie. „Předmětem zájmu autora je především explicitní použití orgasmu, ať už heterosexuálního, homosexuálního, nebo autoerotického, jako prostředku k vyvolání magických účinků ve vnějším světě,“ cituje z knihy Lukavec.

Jak se proměňoval obraz mravenců od pilného antického člověka přes ctnostného křesťana, osvícence, socialisty, fašisty a manažery až k počítačovým sítím? Co máme nakonec dělat, když jsme překročili všechna společenská tabu a ukojili všechny zakázané touhy? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.