Liberatura s Pavlem Göblem

18. červen 2009
Liberatura

Pozvání do Liberatury přijal režisér, scenárista a spisovatel Pavel Göbl, který za svoji první knihu Tichý společník získal Magnesii Literu pro objev roku.

Pavel Göbl vystřídal po maturitě na gymnáziu v Uherském Brodě řadu zaměstnání (kulisák, manipulační dělník na železnici, chemik-litec ve filmových laboratořích...), pak vystudoval Zlínskou filmovou školu a FAMU. Jak se člověk dostane od železnice k filmu a od psaní scénářů k psaní knih? A kdo nebo co je onen tichý společník?

Pavel Göbl (1967) je filmový režisér, scénárista a spisovatel. Vystudoval Zlínskou filmovou školu a FAMU. Kromě jiného se podílel na scénáři a režii filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí (2006), v srpnu bude do kin uveden jeho film Veni, vidi, vici. V roce 2008 mu vyšla jeho první kniha Tichý společník (nakladatelství Dauphin), za niž obdržel Magnesii Literu.

autoři: Karolína Demelová , David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.