Liberatura zve na Knihex. Za Edition Lidu nebo knihou Měj ráda sama sebe

18. červen 2014
Liberatura

V Liberatuře potěšíme opravdové knižní fetišisty, ty, co chtějí za knihy utratit všechny svoje peníze, aby mohli omakávat měkké i tvrdé vazby z recyklovaných i křídových papírů. Příležitost radostně zbankrotovat přináší už tuto neděli veletrh malých nakladatelů Knihex, který se opět usadí na pražské náplavce. Zúčastní se ho mimo jiné nakladatelství Edition Lidu a představí se na něm třeba nová kniha Barbory Baronové a Dity Pepe – Měj ráda sama sebe. Až půjdete s prázdnou peněženkou a taškou plnou knih domů, měli byste si název téhle knihy opakovat jako mantru, určitě vám pomůže zbavit se výčitek svědomí.

Především vám ale Měj ráda sama sebe nabídne pohled do duší žen v krizové situaci a s ním i docela zvláštní experiment: „Dita chodila fotit do azylových domů nebo do domů lidí s mentálním postižením a přizvala mě s sebou. Já jsem s ženami dělala krátké rozhovory o tom, co je pro ně štěstí, jaké jsou jejich hodnoty. Dita fotila ženy nejdřív černobíle a civilně a potom jsme poprosily o pomoc módní návrhářku a make-up artistku. Ženy jsme proměnily a vyfotily znovu.“ A není to moc povrchní? „Nechtěly jsme nikoho posunout ke štěstí, ale dát mu příležitost vidět se jinak.“ Na knize Měj ráda sama sebe nás baví vizuální propracovanost, kromě fotografií Dity Pepe třeba také zrcadlový papír na obálce. A po přečtení se dost možná uvidíte jinak.

Báře Baronové a Ditě Pepe pomohla na cestě ke čtenářům také Ludmila Favardin z nakladatelství Edition Lidu. To vyhlašuje cenu Art Books Wanted International Award, kterou bylo v roce 2011 obdarováno právě předchozí dílo Baronové a Pepe, Slečny. Co všechno ještě podniká Edition Lidu a jaké knihy vydává, se dozvíte v poslední Liberatuře. Poslechněte si záznam a vydejte se v neděli na Knihex! A pokud jste bez peněz, nezoufejte, o knihy obou hostů budeme soutěžit ve vysílání Radia Wave.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.