Má to cenu! Hodně ale obětujete na kamarádech a rodině, říká profesionální hráč League of Legends

13. listopad 2023

Vrcholové turnaje strategické počítačové hry League of Legends dnes přitahují miliony fanoušků i miliony dolarů. Jak žije profi gamer Petr „Denyk“ Haramach? Jak u hráčských týmů fungují psychologové a datoví analytici?

Hlavním hostem nového epizody podcastu Vlna je osmadvacetiletý profesionální hráč League of Legends Petr „Denyk“ Haramach. Ten je dnes součástí českého profesionálního esportového týmu Entropiq, kam se vrátil po angažmá ve Španělsku a Německu, kde byl součástí elitní padesátky nejlepších hráčů z celé Evropy. Hraní LoL, strategické hry pro týmy o pěti hráčích, se věnuje na plný úvazek šestým rokem. „Vzhledem k systému sezon, ve kterých se „lolko“ hraje, mě živí stálý plat, ne odměny z turnajů,“ říká. Jde o vyšší desítky tisíc korun.

„Ráno si jdu zacvičit, pak se rozehraju před prvním tréninkem, následně máme týmový oběd a mítink, kde si řekneme, na co se zaměříme a proti komu budeme trénovat. Pak probíhá týmový trénink, který trvá 5-6 hodin,“ popisuje běžný den profesionálního hráče Denyk. „Potom máme volno, ale hráči většinou jsou ještě za počítačem a dávají si individuální trénink, nebo analyzují, co udělali špatně.“

Mistrovství LoL v roce 2018 souběžně sledovalo přes 200 milionů a hrálo se celkově o 6,5 milionu amerických dolarů. Také v Česku už na špičkový turnaj dorazilo několik tisíc diváků přímo na místo do O2 Universa. V podcastu Vlna Petr Haramach vzpomíná na jeden z památných momentů své kariéry, kdy se svým španělským týmem porazil úřadující vicemistry světa. „Bylo to nahoru dolů, ale porazili jsme je přesvědčivě. Wow. Má to cenu, říkal jsem si. Pro náš tým to byl velký boost sebevědomí,“ tvrdí. „Profesionální hráč počítačových her musí své kariéře hodně obětovat například na kamarádech a volném čase,“ přiznává a zmiňuje, že z některého roku strávil doma jen dva týdny.

„League of Legends je až takový dědeček mezi počítačovými hrami. Jeho specifikem je, že zájem o ni od vydání v roce 2009 konstantně roste a dnes patří mezi nejsledovanější špičku,“ dodává k postavení League of Legends ve světě počítačových her a k současnosti českého esportu ve Vlně JJaromír Möwald z herního pořadu Quest na Radiu Wave.

„Profesionální hráč počítačových her musí své kariéře hodně obětovat.“ Hostem podcastu Vlna je profesionální hráč League of Legends Petr „Denyk“ Haramach.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka