Maďarský parlament posiluje státní kontrolu vědy a výzkumu. Mezinárodní vědecká komunita protestuje

8. červenec 2019

Maďarský parlament v úterý 2. července schválil novelu zákona, která zesiluje státní kontrolu nad tamní akademií věd. Podle serveru Deutsche Welle bude patnáct institucí vyjmuto z akademie a přemístěno do nové vládou založené výzkumné sítě Eötvös Loránda (ELKH). Její dozorčí rada bude mít třináct členů. Šest z nich jmenuje akademie věd a šest ministerstvo inovací. Rozhodující hlas ale bude mít vedoucí výboru jmenovaný ministrem inovací Laszlem Palkovicsem.

Založení výzkumné instituce ELKH patrně akademii připraví o významné finanční zdroje, včetně stipendií pro vědce nebo fondy na výzkumné projekty. Akademie by ale mohla přijít i o dotace, které byly dosud zakotvené v zákoně. Plány na změnu legislativy, které jsou známy již od počátku roku, opakovaně vyvolaly protesty výzkumníků a akademiků v Maďarsku i v zahraničí. Vláda Viktora Orbána podle nich ohrožuje svobodu vědeckého bádání a snaží se příliš zasahovat do veřejného života v zemi. Proti návrhu se jednomyslně vyslovila Akademie věd. Její prezident Laszlo Lovasz ve svém prohlášení před úterním hlasováním uvedl, že se s vládou marně snažili vyjednávat a v zákoně obsažené vědecké podmínky podle něj nejsou vhodné pro výzkumnou komunitu a porušují evropské zásady.

„Propaganda o Sorosovi přestává fungovat,“ říká aktivista zadržený při maďarských protestech

Student Adrien Beauduin se podílí na současných protestech v Maďarsku. S několika dalšími lidmi ho na jedné z nich zadržela policie.

„Maďarská vláda bojuje proti feminismu, protože si myslí, že je to příčina, proč některé ženy nemají děti,“ říká Adrien Beauduin, student gender studies na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Adrien se podílí na současných protestech v Maďarsku. S dalšími několika lidmi byl v davu zadržen policií, strávil dva dny ve vazbě a je obviněn ze zločinu proti veřejnému činiteli.

Maďarské ministerstvo inovací v čele s ministrem Palkovicsem se zaštiťuje argumentem, že restrukturalizací vědeckého sektoru chce vláda zvýšit konkurenceschopnost Maďarska ve světě vědy. Vzorem mají být německé výzkumné instituce, jako například The Leibniz Association nebo Max Planck Society, splňující podobné úkoly, jako má ELKH. Zástupci těchto vědeckých pracovišť ale takovéto spojení odmítli a svůj nesouhlas vyjádřili v otevřeném dopise, který návrh zákona kritizuje.

Omezující opatření vůči vědecké komunitě podle Deutsche Welle maďarská vláda podniká už od roku 2017, kdy rozpoutala tažení proti Středoevropské univerzitě (CEU), která se v důsledku těchto politik částečně přesunula do Vídně. Britský deník Independent otiskl sérii výpovědí kritizující parlamentem navržený zákon. Mezi nimi je i vyjádření rektora Středoevropské univerzity, podle něhož se jedná o další ukázku ilustrující opovržení režimu vůči hodnotám vědy, akademických svobod, právního státu a demokracie. „Je to jen potvrzení trendu, který je tu již mnoho let,“ říká rektor CEU Liviu Matei.

Pusťte si další Výběr z médií a dozvíte se více nejen o novém maďarském zákonu, ale také jak ve Švédsku omezují kouření nebo proč se v Madridu zase zhoršuje doprava.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.