„Propaganda o Sorosovi přestává fungovat,“ říká aktivista zadržený při maďarských protestech

3. leden 2019

„Maďarská vláda bojuje proti feminismu, protože si myslí, že je to příčina, proč některé ženy nemají děti,“ říká Adrien Beauduin, student gender studies na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Adrien se podílí na současných protestech v Maďarsku. S dalšími několika lidmi byl v davu zadržen policií, strávil dva dny ve vazbě a je obviněn ze zločinu proti veřejnému činiteli.

Co se přesně v Budapešti stalo, že jsi skončil na dva dny ve vazbě?

V den, kdy se schválil zákon, který prodlužuje přesčasy, byly v Maďarsku protesty větší. Před parlament v Budapešti přišli většinou mladí, naštvaní lidé. Během toho dne nastaly potyčky s policií. To bylo asi poprvé od roku 2006, kdy policisté proti demonstrantům zakročili se slzným plynem. Později v noci už to bylo klidnější. Chystal jsem se domů, ale policie naposledy zaútočila proti davu a zatkla mě a odvezla na policejní stanici.

Máš obavy z toho, že bys mohl skončit v maďarském vězení?

Samozřejmě, že mám obavy, protože vím, jaká je v Maďarsku situace. Pochybuji o tom, jak nezávislá je tamější justice.

Jak se policie chová k účastníkům demonstrací?

Maďarská policie se dlouhodobě snaží být klidná a vše deeskalovat. Teď ale poprvé po dvanácti letech zakročila i se slzným plynem. Myslím si, že trochu zazmatkovali, protože tam byl větší, a hlavně naštvaný dav. Ke mně se pak chovali dobře.

Kratší přesčasy, nezávislá veřejnoprávní média, svobodná justice. Za co se bojuje v Maďarsku?

Demonstrace v Maďarsku

V Maďarsku ani po několika dnech neutichají demonstrace proti vládě Viktora Orbána. Lidé různého politického smýšlení protestují z několika důvodů. Tím hlavním je novela zákoníku práce, která umožňuje, aby zaměstnanci odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250. „Otrocký zákon“, jak se v Maďarsku novele přezdívá, už podepsal i prezident.

Ty máš dvojí občanství – původem jsi z Belgie, později jsi žil v Kanadě. Proč jsi šel studovat na Středoevropskou univerzitu do Maďarska?

Já se dlouhodobě zabývám střední a východní Evropou. Studoval jsem to na univerzitě v Kanadě. Pak jsem se naučil středoevropské a východoevropské jazyky. Mluvím polsky, česky, rusky a maďarsky. Rozhodl jsem se studovat na Středoevropské univerzitě, protože jsem se dozvěděl, že je tam pro studenty dobrá finanční podpora, a protože je v regionu, který mě zajímá.

Středoevropská univerzita se bude z politických důvodů stěhovat z maďarské metropole do Vídně. Tuhle univerzitu založil v roce 1991 americký miliardář maďarského původu George Soros a není tajemstvím, že právě tohoto muže Viktor Orbán považuje za svého úhlavního nepřítele. Co v Maďarsku vyvolává jméno Soros? I ty sám jsi byl totiž po zatčení označený provládními médii za Sorosova aktivistu…

Společnost je hodně rozdělená. Část lidí si opravdu myslí, že ten muž stojí za veškerým zlem ve světě. Další část populace se směje. Myslím si, že ta propaganda už moc nefunguje. Fungovalo to během migrační krize, kdy se zdálo, že se opravdu děje něco výjimečného. Teď už je ale části lidem jasné, že Soros nechce lidem prodloužit přesčasy. To je jasné, že je to vláda, která se tak rozhodla. Soros nemůže za to, že jsou platy v Maďarsku nízké a nerostou.

Demonstrace u budovy maďarské veřejnoprávní televize

V Maďarsku se protestuje z několika důvodů. Tím hlavním je zřejmě novela zákoníku práce, takzvaného „otrockého zákona“, která umožňuje, aby zaměstnanci odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadních 250. Demonstruje se také za svobodnou justici, a to z toho důvodu, že strana Fidesz chce vytvořit soustavu správních soudů, které mají řešit případy, jichž se účastní stát. Nové soudy mají být vyňaty ze současného systému soudnictví a hlavní slovo při jmenování klíčových soudců připadne vládě. A bojuje se i za veřejnoprávní média, na která má vliv vláda. Dá se říct, co vadí velké části maďarské společnosti v současné době nejvíc?

Otázky, které se týkají nezávislosti soudů, svobody médií a demokracie, nemalou část společnosti vůbec nezajímají. Zákon o přesčasech ale hodně lidí štve, protože se jich to nejvíc dotýká. Je to ta práce, která jim neumožňuje důstojně žít.

Jaká je nálada na Středoevropské univerzitě, která se z politických důvodů odstěhuje z maďarské metropole do Vídně? Můžou maďarské protesty inspirovat českou společnost? A proč chce velká část mladých Maďarů emigrovat? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.