Magdalene od FKA twigs je feministická deska o odpuštění

27. listopad 2019

Na novou desku FKA twigs se čekalo pět let a po svém vydání způsobila u fanoušků i kritiků malou detonaci: Pitchfork mluví o nejlepším albu roku, ostatní si pochvalují, že se FKA twigs konečně naučila skládat chytlavé songy a jako vždy dotaženou vizualitu nebo choreografii teď doplnila i sebejistým songwritingem a zpěvem. Jak se na album Magdalene dívá Komplex? To se dozvíte ve speciálním vydání s Anetou Martínkovou, publicistkou a hlavní postavou hudebního projektu Margo.

„FKA twigs měla zdravotní problémy, měla několik nádorů v děloze, i proto ta práce na nové desce trvala tak dlouho,“ řekla na úvod Komplexu Aneta. „O celé téhle fázi přitom mluví jako o něčem, co ji hodně ovlivnilo při tvorbě desky Magdalene. FKA twigs taky hodně ráda v rozhovorech mluví o své pracovitosti, o tom, jak se dostala na vrchol scény, přestože pochází z malého města a její matka byla samoživitelka. Tahle témata jsou její velkou inspirací,“ dodává Aneta. Podle ní FKA twigs zároveň tyto motivy hodně kombinuje s ženskou tematikou. „To, že překonala takový problém v době, kdy procházela i vztahovou krizí, je pro ni moment, ze kterého hodně vychází.“

Feministický obsah je přitom na téhle desce zásadní, FKA twigs na něj ostatně odkazuje už samotným biblickým názvem alba. „FKA twigs naráží na stereotyp, podle kterého si žena musí vybrat svoji roli: buď bude ta hodná pobočnice Ježíše Krista, nebo ta bad girl, která si dělá, co chce, a na nikoho se moc neohlíží. Twigs se tahle nutnost výběru samozřejmě nelíbí a mluví o tom, že ženy jsou nejsilnější, když mají oboje.“ V současné popkultuře to podle Anety řeší hodně hudebnic, v médiích se řeší společenské otázky, kvóty a vystupování žen na veřejnosti, kdežto pop má možnosti řešit osobnější věci. „Ženy jsou už veřejně uznávány, ale teď je čas začít řešit osobní rovinu, to, jak se ženy cítí ve vztazích.“

Jak FKA twigs ovlivnily její zdravotní potíže, kam ve své tvorbě směřuje a proč se musí s feminismem začít doma? Poslechněte si celý Komplex s Anetou Martínkovou!

Playlist:

FKA twigs – Water Me (Young Turks, 2013)
FKA twigs – Two Weeks (Young Turks, 2014)
FKA twigs – Sad Day (Young Turks, 2019)
FKA twigs – Holly Terrain ft. Future (Young Turks, 2019)
FKA twigs – Mary Magdalene (Young Turks, 2019)
FKA twigs – Cellophane (Young Turks, 2019)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.