Malá čarodějnice v kraji běsů. Komiks Pochmurný kraj spojuje jižanskou gotiku s temnou fantasy

10. červen 2020

Živočišná hororová mytologie amerického jihu spojená s temnou fantasy, tak trochu v sandmanovském duchu. Tak by se dala charakterizovat americká komiksová série Pochmurný kraj. Dívka, která je pravděpodobně reinkarnací zlé čarodějnice, v něm zjišťuje, jak těžké je být bohem, ať už lidí, nebo příšer.

Komiksová série prestižního nakladatelství Dark Horse vycházela v letech 2015 až 2018 a v posledních letech ji můžeme číst i v českém překladu. Patří do toho proudu amerických mainstreamových komiksů pro dospělé, které nevycházejí ze superhrdinského žánru, ale spíš z literárních tradic a mytologií. Scenárista Cullen Bunn a výtvarník Tyler Crook se konkrétně inspirovali v jižanské gotice a vytvořili příběh, který je plný magie a příšer, ale také témat jako přátelství nebo odpovědnost, kterou s sebou nese skoro božská moc. Jednou z hlavních otázek, které se tu řeší, je právě vztah čarodějného stvořitele k bytostem, které povolal do existence a za něž tím pádem nějak zodpovídá.

Obálka komiksu Pochmurný kraj

Hlavní hrdinka Emma je osmnáctiletá dívka z vesničky Harrow County, která zjišťuje, že je nejspíš reinkarnací zlé čarodějnice. Od počáteční zápletky, která je hodně hororová, se ale osm alb komiksu postupně posune spíš k temné fantasy ze současnosti, která je spíš venkovská než městská, ale i tak dosahuje impozantní epické šíře. Tohle přecházení mezi rozmáchlou epikou plnou prastarých božstev a komorním prostředím zapadlého jižanského městečka je občas trochu zbrklé. Některé motivy, které osm knih Pochmurného kraje nechalo otevřených, se ale rozvíjejí v navazující komiksové sérii Tales from Harrow County, která ale zatím vychází jen anglicky.

Na silné atmosféře série má lví podíl i výtvarná stránka Tylera Crooka. Nejen proto, že Crook dokáže skvěle designovat prostředí a hlavně všemožné příšery Bunnova světa, ale i kvůli coloringu. Barvy si Crook dělá sám pomocí akvarelu, takže seriál má díky tomu osobitý vzhled. Pochmurný kraj je v komiksu rozhodně místo, které v nás chmury nevyvolá.

Více o bozích, monstrech a dospívajících čarodějnicích amerického jihu si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.