Malá noc módy podruhé: nová jména z Brna

8. listopad 2017

V sobotu večer se před starou sokolovnou v Srbské ulici v Brně táhla dlouhá fronta. Po lístcích na událost, na které se prezentují zatím téměř neznámí návrháři, se zaprášilo už během předprodeje. Jak se povedl druhý díl Malé noci módy?

Malá noc módy je nezávislá přehlídková akce, kterou dělá mladá parta přátel z Brna. Nikdo jim to nedal za úkol ve škole a nejde ani o cool event na klíč pro nějakého sponzora nebo instituci. Nehraje se tu o peníze nebo o ego, ale o to, vytvořit společně kvalitní platformu pro prezentaci prací nejmladší návrhářské generace.

Na to, že jde o nadšenecký projekt čerstvých absolventů středních škol, má Malá noc módy velmi dobrou úroveň. Nejen po stránce módy, která je v širokém rozpětí od běžně nositelných kolekcí až po výtvarné a konceptuální projekty, ale i v komunikaci a vizuálu. Z ankety mezi návštěvníky vyplynulo, že akci vnímají jako sympatické, osvěžující obohacení módního i společenského dění v Brně.

Modely Natálie Vencovské a Šárky Navrátilové v backstagei Malé noci módy v Brně

Na vyprodanou akci přijeli i hledači talentů z Prahy

Na prvním dílu, který se uskutečnil letos v únoru, jsem ve vyprodaném Mosilana Hub potkala jen pár známějších blogerek a blogerů. Na dvojku už ale vyrazilo několik módních profesionálů z Prahy. Na nízkých dřevěných lavicích v historické sokolovně seděli vedle influencerů, stylistů a novinářů také zástupci největšího českého týdne módy – MBPFW. 

Prostor byl vkusně a vtipně vyzdobený trendovými pokojovkami a díky členění do více pater se v něm mohly téměř čtyři stovky návštěvníků cítit příjemně. Potěšilo mě, že se tým tentokrát nezdržoval se stavbou vyvýšeného mola. Podobně jako na pražském týdnu módy a většině současných světových přehlídek chodily modelky přímo po podlaze.

Publikum usazené po obvodu a uvnitř obdélníkového catwalku bylo převážně mladé. Přišlo ale i několik nadšených maminek a tatínků, něteří z nich hrdě oblečení do módních kreací svých dětí. Na programu byly čtyři přehlídkové bloky, v každém z nich dostali prostor čtyři designéři nebo návrhářské dvojice.

Publikum Malé noci módy v Brně

Na přehlídkách a performancích zazářila nová jména

Vedle klasických chodiček, přehlídek, při kterých modelky s neutrálním výrazem obkrouží dráhu mezi publikem, byly některé přehlídky pojaté formou módní performance. Z performativně uvedených kolekcí mě osobně nejvíc zaujala práce Natálie Drevenákové s názvem Euphoria. Modelky a modelové nejdřív předstoupili v poničených oděvech z fast fashion řetězců, které před publikem potřísnili výraznými barvami. Poté následovalo předvedení autorské recyklované kolekce ve výrazných kontrastně kombinovaných barvách a zajímavém tvarosloví.

Barvou ve spreji byla naživo doplněna i kolekce hlavního organizátora akce a nadějného designéra Davida Severy, který se volně inspiroval Pussy Riot. K vtipným highlitům patřila plexi kabelka s řetízkem, plná čerstvě usmažených hranolek zalitých kečupem. Výrazný, hravý a provokativní styling předvedla studentka zlínské UTB Katarína Mydliarová.

Model Katariny Mydliarové v backstagei na Malé noci módy v Brně

Z jemnějších a nositelných dámských kolekcí vynikaly práce Johany Skálové, Natálie Vencovské a Šárky Navrátilové a Anny Tran. Zábavnou experimentální kolekci oděvů a šperků s využitím všedních předmětů z domácnosti ukázaly Nicole Taubinger a Maud Kotasová.

Don’t be a drag, just be a queen: Jan Smejkal spojuje autorskou módu a vogue

Nejvýraznějším talentem z okruhu Malé noci módy je podle mého názoru Jan Smejkal. Čerstvý absolvent brněnské střední školy designu, který ve volném čase vede kurzy šití v Rebelion Store a tančí vogue. Je součástí mezinárodní rodiny tanečníků House of Yamamoto a v našem podcastu si s ním můžete o jeho přístupu k vogue a módě poslechnout obsáhlejší rozhovor. Jeho oděvy jsou genderově univerzální a přitom sexy. Drží se oversize siluet a výrazných objemů v nohavicích a rukávech. Hraje si se strukturami materiálů a nezapomíná na stylové doplňky v podobě batohů, kabelek nebo aktuálně trendových variací na téma ledvinky.

Jan Smejkal a přátelé v jeho kolekci v backstagei Malé noci módy v Brně

Při závěrečných nadšených ovacích po přehlídkách Malé noci módy se publikum dozvědělo jednu velmi zajímavou novinku. Mladá brněnská návrhářská scéna má vedle přehlídkové platformy nově i svůj vlastní online magazín. Jmenuje se Grand Garbage a tvoří ho studentský tým kolem fotografů Laury Kovanské a Zdenka Grice a designéra Davida Severy.

V kontextu českých přehlídkových akcí nemá Malá noc módy obdobu. Nabízí se jen srovnání s pražským eventem WE'RE NEXT, který také pořádá z vlastní iniciativy a nadšení studentský kolektiv. WE'RE NEXT ale až na pár bakalářských výjimek prezentuje závěrečné diplomové práce dvou prestižních škol, pražské UMPRUM a antverpské Royal Academy of Fine Arts. Malá noc módy v Brně je naproti tomu otevřená mladším a teprve začínajícím lokálním návrhářům, pro které je často velkou výzvou a motivací k další práci a studiu módy na vysoké škole.

Playlist:
TOKiMONSTA – Rouge
BirdZzie – Ceifa
Coucou Chloe – Stamina
Killavesi – Unlikely
Quest-onmarc – Drag Queen
Quest-onmarc – In This House
Mhysa – Strobe (N1Lremix)
Tribilin Sound & Cesar Gustavo – Laguna Azul
Siete Catorce – Shishi

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka