Máme v kapele komplikovanou demokracii, říkají členové Brighter Days

26. leden 2023

Do studia Radia Wave dorazili všichni – Dominik, David, Jonáš, Josef i Honza – takhle plno u nás už dlouho nebylo. Nicméně už od začátku bylo jasné, že přestože Brighter Days pracují na své aktuální desce Walk se seriózními tématy, u rozhovoru nebude nouze o dobrou zábavu a odlehčený humor. V tomto byla účast celé sestavy jednoznačnou výhodou, stejně jako v tom, jak hluboko jsme se u některých témat dokázali i na poměrně malém prostoru dostat.

Že Brighter Days přemýšlejí hodně, je ostatně jasně patrné i z jejich hudby a textů. I z procesu, kterým vznikají, jež kluci poodhalili poměrně dopodrobna. „Snažíme se zkoušet pravidelně každý týden, ale během dvou nebo třech hodin se do toho nikdy nedokážeme úplně ponořit. Proto jednou za čas odjíždíme na chalupu do hor, kde ani není signál a dáme si tam takové soustředění. Celé dny jenom hrajeme a vaříme,“ říká Honza – basák Brighter Days.

Ostatní pak dodávají, že právě vaření jídel, je důležitou součástí celého procesu, na jehož konci je pak kapela zase o něco blíže finální podobě skladeb. Ty aktuální z desky Walk ve své náladě ukrývají feeling kapel z 90. let, bubeník David však popírá, že by to bylo jakkoliv záměrné a dodává, že nikdo z kapely devadesátky jako hudební fanoušek nezažil. Zároveň ale prý nebrání žádným, pro ně zajímavým vlivům.

„My vlastně ani moc nevíme do jaké scény patříme, jestli spíše do té nezávislé rockové, nebo do té hardcorové,“ doplňuje zpěvák Dominik debatu, s jakými že tedy vlivy Brighter Days pracují, a jak oni sami vnímají svou hudbu – respektive své posluchače. Konkrétnější inspiraci ale přeci jen naznačují kapely jako Touché Amore, které kluci vybrali i do svého playlistu v Modelářích. Ti by mohli tentokrát být klidně o hodinu delší a pořád by bylo o čem si povídat. Tak třeba s novou deskou!

Které je oblíbené kapelní jídlo? Proč je někdy tak těžké psát texty? A kolik je v kapele vlastně bubeníků? Poslechněte si Modeláře!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.