Manon Ossevoort v Casablance: Z Nizozemí na jižní pól na traktoru

6. prosinec 2015

Herečka a cestovatelka Manon Ossevoort jela z Nizozemí přes Balkán a Afriku až na jižní pól. Cesta trvala přes 4 roky a celou dobu cestovala na traktoru.

„Jsem holka z venkova, narodila jsem se v malé vsi na východě Nizozemí a traktor pro mě symbolizuje určitou zemitost. Utíká to na něm pomalu, ale když chcete, nakonec si své sny můžete splnit,“ říká Manon v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave k tomu, proč absolvovala svoji cestu právě na traktoru.

Vězení za dálnici v Belgii. Písek pod koly v Súdánu

Nezastavilo ji ani to, že byla hned na začátku uvězněná na dva týdny v Belgii za jízdu traktorem po dálnici. V cestě se jí podařilo pokračovat a celkem urazila přes 38 tisíc kilometrů přes 22 zemí s maximální rychlostí 20 kilometrů za hodinu. „Nevěděla jsem například, jestli s traktorem můžu jet na poušť. Ale zkusila jsem to a nakonec jsem fungovala jako automotoklub. Každou chvíli jsem někoho vytahovala, když místní zapadli do písku,“ usmívá se. Během cesty se ujala dvou toulavých psů, takže necestovala úplně sama… Cestou navíc hrála lidem svou one woman divadelní show a sbírala lístečky s napsanými přáními a sny diváků.

03511557.jpeg

Antarktida traktorem. Když na jižním pólu uroníte slzu, zmrzne vám

Cesta Afrikou skončila po průjezdu Kapským Městem na mysu Dobré naděje. Manon Ossevoort ale nabrala zpoždění a nestihla ledoborec, se kterým měla šanci se dostat do Antarktidy. Cestu musela přerušit a na to, aby posléze dosáhla jižního pólu, si pořídila nový, speciálně upravený a zateplený traktor. „Cesta Antarktidou byla ta nejsurreálnější věc, kterou jsem si kdy dokázala představit,“ říká. Na pól přijela 9. prosince 2014 a symbolicky dala nasbíraná přání do velkého sněhuláka. „Sny se mají plnit,“ shrnuje Manon svůj neuvěřitelný příběh.

Poslechněte si rozhovor a podívejte se na web nizozemské „Tractor Girl“.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.