Maorské porodní tradice: jak se vytváří pouto mezi rodiči a nenarozeným dítětem?

6. prosinec 2017

Hostem Automatek byl maorský šaman Te Kaha, který nedávno přijel do Česka hovořit o porodních tradicích svého lidu. Mimo jiné učil muže, jak masírovat těhotné ženy, a také učil ženy, jak mají dát najevo lásku svému muži. Protože masáží a fyzickým kontaktem se podle něj utváří nejen pouto mezi mužem a ženou, ale také mezi otcem a nenarozeným dítětem.

„Nedělám semináře ani přednášky. Mluvím s lidmi. Myslím, že rozhovorem člověk zjistí mnohem víc, než jen posloucháním. Vedu rozpravy s páry, které čekají miminko. Ale soustředím se hlavně na muže. Protože je absolutně šílené to, jak my muži marginalizujeme proces narození dítěte. Začíná to tím, že řekneme: moje žena je těhotná. Raději než: my čekáme dítě. Muž by měl být připraven na porod a dokázat celou věc ustát. Měl by přestat být alibistou a měl by být své ženě oporou,“ říká Te Kaha, který sám pomáhal porodit své tři děti.

„Když moje žena rodila, byla ve dřepu, aby dítě mělo snazší cestu ven. Díky této pozici měla věci pod kontrolou a v momentě absolutní bolesti se mi přímo dívala do očí. Protože jsem před ní klečel. Viděla, že jsem tam, že jsem tam pro ni a absolutně ji podporuji. Fyzicky, emocionálně, energeticky, po všech stránkách. Protože kdo jiný tam má být než já, v jednom z nejkritičtějších momentů v životě. Kdo jiný než já,“ popisuje své zážitky Te Kaha.

Tvrdí, že pocity a příliv endorfinů vyvolaný masážemi a fyzickým kontaktem mezi partnery se přenáší i na dítě, které se tak již před narozením dostává do kontaktu s otcem. Soubor tradičních praktik, zvaný Haputanga, je tak podle něj velmi mocná věc. 

Poslechněte si celý díl Automatek o maorské porodní tradici. Dozvíte se mimo jiné, co je píseň OdiOdi a jak se na Novém Zélandu, který původní obyvatelé znají pod názvem Aotearo, volají děti na svět.

 

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.