Medvěd v Banánu: Rošťácký aktivismus nejen na Letné

1. únor 2014

Ivana, Adéla a Eva, to je rošťácká skupina Medvěd v Banánu. Trojice stojí za nejrůznějšími happeningy, které komentují aktuální dění a upozorňují na problematická témata týkající se lidských práv nebo politických rozhodnutí.

V sobotním rozhovoru jsme se bavili především o nejnovějším videu Medvěda – Olympijský cirkus Soči 2014 na Letné. Adéla s Ivanou navštívily rodící se sportoviště vybaveny hokejovou výstrojí, lyžemi a zjišťovaly, jak se budoucí olympijský gigant zamlouvá kolemjdoucím. Olympijský park na Letné má otevřít své brány 6. února, tedy den před zahájením ZOH v Soči. S jeho vznikem jsou spojeny nejen kontroverze týkající se stavebního povolení, které dle informací médií organizátor v začátku výstavby neměl, ale také otázky kolem rozpočtu a spor, zda Praha takový zábavní a sportovní park vůbec potřebuje. O vyjádření k olympijskému parku na Letné jsme požádali mluvčí Zuzanu Kalátovou, která jeho existenci hájila především potřebou sportovní aktivizace Čechů.

Že i aktivismus může mít komickou a nenásilnou podobu, ukazují další videa skupiny – Hygiena Prahy a Milosti. Druhá ze zmíněných akcí poukazuje na sporné udělování milostí prezidentem ČR. Své zkušenosti už Medvěd v Banánu také předával mladým studentům a to v rámci projektu Člověka v tísni Kdo jiný?, který podporuje občanskou angažovanost. „Ukázaly jsme studentům happeningy, různé způsoby veřejné performance a snažily jsme se přivést je k tomu, že když si něco myslí a zastávají názor, je dobré si za ním stát a ukázat ho. A můžou tak udělat třeba recesistickou formou, jakou to děláme my,“ vysvětlila tohle angažmá Medvěda v Banánu Ivana a dodala, že výstupem akce byly happeningy studentů zaměřené na to, co je trápí.

Ptali jsme se také na to, co si Medvěd myslí o angažovanosti lidí v ČR. „Skvělé podhoubí je třeba v Brně v rámci Žít Brno. Tam funguje občanská angažovanost hodně mezi mladými lidmi. Ale jinak nejsme pesimistky, věříme, že to bude lepší a lepší.“ Důležité je podle trojice nebýt pasivní, zapojit se do aktivního dění a spolupodílet se tak na vytváření veřejné debaty o určitých tématech. Celý rozhovor s Medvědem v Banánu si poslechněte tady.

autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.