Menstruační kalíšky v Automatkách

15. červenec 2015

Pokud dítě používá zhruba dva roky papírové pleny, může vyprodukovat až tunu odpadu. Žena, která menstruuje, spotřebuje asi 10 000 vložek nebo tamponů za celý svůj život. Jak moc velkou ekologickou zátěž představují, je spekulativní. Ale látkové pleny, stejně jako látkové vložky, zažívají renesanci. A objevuje se i další možnost menstruační hygieny, která byla vynalezena už v roce 1860. A tím je menstruační kalíšek.

„Kalíšek je z lékařského silikonu a má řadu atestů. Je podobný gumě, takže není tvrdý jako nasáklý tampon, který ženu tlačí. V tamponu může docházet i k pomnožování bakterií, takže je různým ženám špatně z různých důvodů, kalíšek se hýbe s námi a jeho povrch je pro bakterie nepřilnavý,“ říká Ilona Bittnerová, která kalíšky používá více než 5 let.

Kalíšek prý není vhodný v šestinedělí a neměly by ho užívat panny. V dalších etapách života žen je podle Ilony Bittnerové jeho zavádění a údržba snadná. „Na začátku menstruace kalíšek sterilizujete, vyvaříte nebo použijete sterilizační tablety. A pokud máte kalíšek zavedený, vždycky ho vyjmete, vypláchnete a zavedete, aniž byste ho někde pokládala, tak ho nemusíte sterilizovat. A pokud jste třeba v práci, kde není zrovna po ruce umyvadlo, stačí, když máte na toaletě lahev vody, kterou kalíšek vypláchnete, nebo ho můžete jen vylít.“

03431050.jpeg

„Já mám kalíšek zavedený po celou dobu menstruace, i v noci a vyplachuji ho ráno a večer. Kalíšek v průměru pojme třetinu menstruační krve za celý cyklus. Takže žena s průměrně silnou menstruací by za celý cyklus mohla vylít nádobku třikrát a stačilo by to. Ale ze zdravotních důvodů je třeba kalíšek vylévat častěji,“ dodává.

Pokud vás zajímá, kdy je vhodné používat látkové vložky, jak správně vybrat menstruační kalíšek a kde všude se jeho užití hodí, nebo jak ovlivňuje sexuální aktivita pánevní dno, poslechněte si další díl Automatek s „kališnicí“ Ilonou Bittnerovou.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.