Měsíc na kole ve Rwandě byl plný překvapení, říká cyklocestovatel Martin Stiller

1. říjen 2020

Cyklocestovatel a správce beskydské chaty Prašivá Martin Stiller a jeho tři souputníci byli zaskočeni čistotou africké Rwandy, o které předem nevěděli takřka nic, kromě tragické genocidy z 90. let.

Stiller jel už dříve na kole ze západního pobřeží Austrálie – Perthu přes celý kontinent až do Sydney a má za sebou například 7000 km po USA (s Mexikem a Kubou navrch). S cyklovozíkem a malou dcerkou cestoval Rakouskem, Francií, Švýcarskem a Německem, když bylo jeho dceři 8 měsíců. Byl už také v Africe – tím víc ho překvapila Rwanda, kam zavítal na začátku roku 2020.

Čtěte také

Spontánní plánování, velké překvapení

„Vzniklo to spontánně a jeli jsme trochu do neznáma. Věděli jsme ale, že pojedeme na kole. Podíval jsem se na mapu a viděl samé kopce a hory – to mě lákalo. Jinak jsme toho opravdu moc nevěděli a bylo to pro nás v podstatě objevitelské.“

Ve Rwandě bylo období dešťů, což ale prý nepůsobilo nic nepříjemného, deště srážely teplotu. Výpravy za horskými gorilami, díky kterým je Rwanda známá, stojí 1000 dolarů na den, což rozhodlo, že tam cestovatelé nezamířili. „Za 1000 dolarů jsme totiž v pohodě zvládli cestovat celý měsíc.“

Čistší než Velká Británie

Očekávání Martina Stillera dál částečně vytvářela historie krvavé genocidy z 90. let, o které se ale místní lidi s turisty moc bavit nechtěli a Martin Stiller ji považuje už spíš za historii. „Také se nám dopředu moc nechtělo věřit zprávám o tom, že je Rwanda jako Švýcarsko a že je čistší než Velká Británie. Ale opravdu je to tak.

Už po příletu, v Kigali, hlavním městě, jsme byli zaskočení všudypřítomnou systematičností, klidem a naprostým pořádkem.“ Stojí za tím státní organizace zaměstnanosti v malém státě, změna byla cítit hned na ugandské hranici.

Martina Stiller (druhý zprava) s přáteli ve Rwandě

Jídlo, krajina, lidé, historie, ... Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského pořadu Casablanca s rwandskými zážitky Martina Stillera.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.