Na koloběžce přes Afriku. Marek Jelínek vypráví o cestě, kterou zastavil až koronavirus

26. duben 2020

Marek Jelínek alias Dobroběžník jel se svou přítelkyní Dominikou Trojanovou na koloběžce přes Afriku. Začali v Jihoafrické republice, projeli 6 států, ale v Ugandě je nekompromisně zastavila koronavirová krize. Evropští cestovatelé už nebyli v zemi paralyzované strachem z šíření nemoci vítáni.

Afrikou na koloběžkách. Marek Jelínek vypráví o cestě z Jihoafrické republiky do Ugandy. A o koronavirovém závěru.

Marek Jelínek po cestách po Jižní Americe a Asii, na kterých najezdil skoro 15.000 km, vyrazil přes Afriku. V plánu bylo více než 12.000 kilometrů. Protože při svých cestách vybírá na charitativní účely, říká si Dobroběžník. Tentokrát podpořil(i) ugandské neziskové organizace starající se o děti Wakitaka a Bwindy Orphans.

Příroda plná překvapení

„Je to tu na koloběžku náročné. Tlačení koloběžky do strmých kopců dává solidně zabrat… ale ono to pak stojí za to. A tak z 1300 metrů jsme se vyškrábali až do 2200 do Semonkongu ležícího uprostřed Lesotha, kde je 192 metrů dlouhý vodopád,“ psal Marek z první části své cesty, do které kromě JAR zahrnuli i malý horský stát Lesotho. Zelená a členitá krajina na jihu Afriky dvojici celkově přinesla velká překvapení. Příroda neodpovídá stereotypním představám o Africe, které vytváří hlavně stepní safari, přiznává Marek v rozhovoru pro cestovatelský magazín Casablanca.

Marek Jelínek alias Dobroběžník jel se svou přítelkyní Dominikou Trojanovou na koloběžce přes Afriku

Na severu Mosambiku narazili cestovatelé na problém způsobený tím, že v oblasti s nalezišti nerostných zdrojů operují milice hlásící se k Islámskému státu. Část cesty překlenuli autobusem. „Mosambik mi bude chybět, je to velmi bohatá země, která toho má hodně co nabídnout,“ napsal přesto Marek Jelínek na Facebook.  

Čtěte také

Covid všechno změnil. Smíšené pocity

V Tanzanii už dvojici stíhala koronavirová krize. Ještě stihli překročit hranice do Ugandy, ty se za nimi ale vzápětí zavřely. V zemi vládl značný strach, jak to popisuje Marek Jelínek. Po osmihodinovém výslechu skončili cestovatelé v nemocnici, kde se podrobili testu na COVID-19. Vyšel negativně, ale pro místní lidi nebyli Evropané v Ugandě vítanými návštěvníky. Ze země se nakonec dostali díky repatriačnímu letu. Teď v průběhu karantény Marek i Dominika zpracovávají své smíšené pocity ze závěru cesty, jak v Casablance přiznává Marek Jelínek.

Koloběžky, Afrika, koronavirus... Náročná kombinace. Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského magazínu Casablanca o tom, jak to „Dobroběžníci“ zvládali.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.