Michaela Čapková: O, Olga Vrbíková o Módění no. 5, Karolína Karpíšková a Sára Beránková

1. červen 2013

Kolekce, kterou můžete kompletně sdílet se svou přítelkyní i přítelem, se jmenuje O. Vznikla jako bakalářka na zlínské UTB pod rukama Michaely Čapkové. Natáčeli jsme na její premiérové prezentaci v rámci propršené Prague Fashion Night. Dozvíte se, jak vyrostla brněnská módní událost číslo 1: event s názvem Módění vydupala z nulového rozpočtu do profesionální, zajištěné a etablované události Olga Vrbíková. V neposlední řadě vás seznámíme se dvěma talentovanými studentkami pražské VŠUP – Karolínou Karpíškovou a Sárou Beránkovou.

S unisexovou kolekcí O uzavírá Michaela Čapková bakalářské studium v ateliéru Marie Štranekové na zlínské UTB. V Praze jste její práci mohli zahlédnout na přehlídkách loňského Dreft Fashion Weeku a nejnověji na konci května v rámci Prague Fashion Night. Akce, která spočívala ve večerním nakupování v luxusních buticích v Pařížské a okolí, byla kvůli nepřízni počasí téměř prázdná, ačkoliv někteří novináři z nám neznámých důvodů píší, že bylo plno. Nevylhaný a navíc vizuálně krásný report najdete na našem oblíbeném blogu 11koček, kde se můžete podívat, jak to vypadalo v Puma Social Club. Právě tam se prezentovali Jindra Jansová, Lenka Štěpánková, Libor Komosný, Jana Minaříková a Michaela Čapková.

02901920.jpeg

Michaela pracuje v kolekci O s tématem agenderu, které ztvárňuje střihovými řešeními, přírodními materiály i tisky. Pracuje s přetáčením lég a oděvy jsou variabilní díky připínacím koženým páskům. Stejný kus může být agenderově splývavý, nebo naopak zvýraznit některé příznačné tvary ženské nebo mužské siluety, jako pas a ramena. Od podzimu bude Michaela Čapková pokračovat ve studiu na pražské VŠUP, konkrétně v Ateliéru designu oděvu a obuvi, který vede Liběna Rochová. Na kolekci O ve fotografii Terezy Ondruškové se můžete podívat na FB Modeschau a v pohybu na mole se předvede na přehlídkách zlínských bakalářek a diplomek EXIT 13 (13. června v Kongresovém centru Zlín. S Modeschau budeme jednoznačně u toho a přivezeme vám reportáž.)

Bylo by skvělé, kdyby i další velká města v Česku měla takovou událost, jakou se pro Brno stalo Módění. Přehlídka současné mladé tuzemské návrhářské špičky je po všech stránkách zajímavou kulturní a společenskou událostí. V rozhovoru s Olgou Vrbíkovou zveme na pátý díl Módění které v pátek 7. června v brněnském Domě umění představí nejnovější modely od LaFormela, PBL, Mirky Horké, Petry Ptáčkové, Daniely Peškové a Evy Jediové. S Olgou jsem mluvila o vývoji Módění od nultého dílu do dnešní etablované podoby a o specifickém výběru návrhářů pro brněnské publikum. Máme pro vás také několik tipů na zajímavá kulturní a společenská místa v Brně, ať už si tam vyjedete na Módění, nebo kdykoliv jindy.

02901932.jpeg

Karolína Karpíšková a Sára Beránková na sebe byly navázany už před studiem na pražské VŠUP. Momentálně ve spolupráci pokračují přes hranice svých ateliérů: designu oděvu a obuvi a textilního výtvarnictví. Karolína na sebe upozornila na výstavě zimního Artsemestru 2012/13 minimalistickou a zároveň velmi něžnou a ženskou červenobílou kolekcí, která se dostala mezi 3 nejlepší v soutěži Simply for Simple. Oděvy byly inspirované Podještědím a ženskými hrdinkami známé spisovatelky českého romantismu Karolíny Světlé. V rozhovoru, který s Karolínou a Sárou natočila Ema Janáčková, se dozvíte, co chystají na letní Artsemestr2013 a jak funguje jejich spolupráce.

02901954.jpeg

Playlist:
Mount Kimbie – Made to Stray (Warp)
Airbird & Napolian – Special (Cascine)
Luca C & Brigante – Tomorrow Can Wait, Art Department Mix (Southern Fried Records)
Glass Candy – Beautiful Object (Italians Do It Better)
Austra – Painful Like (Domino)
Postiljonen – On the Run (Hybris)
Sally Saphiro – If It Doesn't Rain, Dan Lissvik Remix (Paper Bag)
DJ Rashad – Shoot Me (Lit City Trax)
Disclosure – When A Fire Starts To Burn (PMR)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.