Michal Thoma: Bhútán je „země penisů“. Nepál otevřel Guerilla Trail

16. březen 2015

Jeden z největších českých znalců Himálaje, fotograf a cestovatel Michal Thoma v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave mluví o Bhútánu, Nepálu a Indii, trekování v nejvyšším pohoří světa i kulturách himálajského regionu.

Nejkrásnější trek na světě je podle Michala Thomy v Bhútánu. Jde o Malý Snowman trek, známý také jako Laya-Gasa trek. Jaký je a kolik stojí trekování v Bhútánu? Při schvalování žádosti o vízum předkládají cestovatelé i itinerář na jednotlivé dny. Za každý den se platí 250 amerických dolarů za jednoho návštěvníka a tato cena obsahuje už i ubytování a služby průvodců. „Tato turistická politika země ale má svou logiku,“ vysvětluje Michal Thoma v rozhovoru. Na třítýdenní trek, který by byl finančně únosnější, ale nepřelidněný, doporučuje nově otevřený Guerilla Trail v Nepálu.

Špína není nic jiného než kulturní koncept

Poslechněte si záznam této Casablanky, která byla nejen o horách, ale také o duchovním světě v regionu. Maskách, svátcích, buddhistickém světci, který přivedl 2000 žen do nirvány a Bhútánu se dá díky němu přezdívat „země penisů“. „O buddhismu, hinduismu toho pořád vím mnohem míň, než bych chtěl,“ říká Michal Thoma. Dodává, že špína je kulturní koncept a to, co Evropan vidí jako špinavé, můžou třeba Nepálci vidět jako čisté. A naopak.

Rady pro fotografy v horách: Jak si přivézt nejlepší fotky? Jak fotit místní?

Michal Thoma společně se svým otcem Zdeňkem připravili také jedinečnou výstavu Manang po 30 letech, která unikátním způsobem zachytila tuto nepálskou vesnici a její rozvoj do současné podoby důležité turistické zastávky na treku kolem Annapuren. Jak si přivézt nejlepší fotky krajiny? Jak fotit místní? „Klíčem ke všemu je čas,“ říká Michal Thoma.

Michal Thoma je fotograf, průvodce a publicista. Absolvoval kulturologii na FF UK a zaměřil se na himálajský region a JV Asii. Publikoval reportáže z Nepálu, Bhútánu, Thajska, Kambodže, Barmy, Indie a dalších zemí. Je spoluautorem textů a fotografií v encyklopedické knize Příběh čaje, cestopisu z Nepálu Pod hradbou Himálaje a knih Tři kroky k nirváně a Ostrov čaje.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka