Míří závodní série Forza za zenit? Nejnovější Motorsport je chudší než jeho předchůdce

27. říjen 2023

Do Questu tentokrát zavítal filmový, ale pro účely dílu především motoristický novinář Vašek Rybář, který u příležitosti vydání nového dílu série Forza Motorsport zhodnotí nejen rozdíly mezi řízením reálných a simulovaných vozů, ale také svou historii s nejrůznějšími závodními sériemi nebo své automobilové prvopočátky.

Forza Motorsport sice v názvu nemá žádnou číslovku, jde nicméně už o osmý díl realističtější odnože slavné závodní série. Arkádovějším protipólem Motorsportu je v posledních letech frekventovanější Forza Horizon. Fanoušci a fanynky věrnější simulace, k nimž patří i Vašek, si ale na nový přírůstek od studia Turn 10 museli počkat dlouhých šest let.

A jak novinku veterán virtuálních závodů hodnotí? „Jednou větou bych to zhodnotil, že jsem si pořád nechal nainstalovanou sedmičku,“ říká Vašek. Hned dodává, že by šlo o verdikt možná až příliš příkrý, ale že nálepka „fajn“ je na standard série Forza v podstatě zklamáním. „Osekala se spousta věcí, které mě na tom bavily a dávaly mi nějakou svobodu a flexibilitu, jak si přizpůsobit tu hru k obrazu svému,“ stěžuje si Vašek. Oproti předchozím dílům se smrskly například možnosti kariéry a první desítky hodin hraní působí jen jako prodloužený tutoriál, kde si nemůžete moc vybírat, kde a v čem hodláte závodit.

„Na soupisky aut dostupných předem už ani nekoukám, protože už vím, co tam bude a co tam nesmí chybět. Ale na tratě se podívám vždycky rád, protože to je pro mě to hlavní lákadlo,“ vysvětluje Vašek s dovětkem, že jsou dnešní závodní hry zároveň velkým bojištěm marketingových týmů automobilek, které se snaží do nich dostat co nejvíc vozů ze své stáje, zatímco u tratí podobně intenzivní lobbing nehrozí.

Proč ve Forze není víc vymyšlených tratí? A jak se podle Vaška povedlo filmové Gran Turismo? Poslechněte si celý díl Questu s motoristickým, filmovým i herním kritikem Vaškem Rybářem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.