Mladí Češi pijí méně, alkohol už nemá punc „jízdenky do dospělosti“

18. únor 2022

Obliba alkoholu a tabáku u mladých lidí dlouhodobě klesá. Covidové časy sice přinesly vyšší konzumaci alkoholu, ale jen u některých skupin lidí, jiní přestali pít úplně. Když se chce člověk zbavit závislosti, musí být změna zásadní.

Když si výzkumníci před dvanácti lety poprvé všimli, že mezi mladými klesá obliba alkoholu, pokles byl natolik výrazný, že se obávali, že ve výzkumu udělali chybu. Stejný výsledek ale ukázalo po roce opakované šetření i další kola výzkumů po čtyřech a osmi letech.

Za poklesem zájmu mladých o alkohol, ale i tabák, jsou podle výzkumníka Ladislava Csémyho zřejmě nové technologie, které mohou v mozku sytit centra odměny, ale také skutečnost, že alkohol ztratil punc „jízdenky do dospělosti“.

PhDr. Ladislav Csémy

Za problémovým pitím jsou mnohdy individuální příběhy, traumata z dětství i aktuální propady, které lidé prožívají. Společným jmenovatelem však bývají vlastní účinky alkoholu, který může v určitém množství navozovat pocity euforie, uvolnění, odvádět myšlenky od starostí a pomáhat proti stresu.

Aby se člověk zbavil závislosti, musí významně přestavět svůj život, své hodnoty a zdroje, z nichž čerpá a které mu dodávají například pocit odměny. „Alkohol je tak silný, že ti lidé potřebují nějakou silnější a větší vzpruhu k tomu, aby závislost překonali,“ říká Csémy ve 3. dílu speciálu Diagnózy F k Suchýmu únoru.

Jak snadné je vyměnit závislost za závislost? Jakou roli hrál v konzumaci alkoholu u nás totalitní režim? A dočkáme se v budoucnu léčeben plných lidí, kteří se nemohou odlepit od displejů svých mobilních telefonů? Poslechněte si rozhovor s Ladislavem Csémym.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.