Mluvím o půdě a mám husinu. Zelenina 26leté Hany Součkové nemůže mít lepší osud
Pražská Eska, restaurace Štangl, šťávy Goodlok, Bjukitchen, ale i scuk.cz, kosik.cz – stánek na trzích na Malé Straně a v Turnově nebo prodej ze dvora. To jsou kanály, kudy vysílá Hana Součková svoji zeleninu do žaludků zákazníků. Hanky příběh začal asi tím, že se narodila v rodině, která měla k zemědělství blízko a dostala se k pozemkům v Polabí, kde je zelenina doma. Farmu rozjela už ve dvaceti letech, do toho stihla vystudovat ekologické zemědělství na ČZU.
Po šesti letech v oboru je z farmářky mladá hvězda pražské gastro scény i relativně ostřílená agronomka a byznysmenka. Na poli to začíná, ale jak dostat svoji zeleninu k těm správným lidem? Hanka má průpravu v marketingu i v byznys skills, to podle jejích slov českým zemědělcům často chybí. I tak se většinou do září do černých čísel nedostane.
„Jedeme hodně nadoraz, co se týká cash flow. Každé jaro zažívám nervy, abych zvládla poplatit výplaty, náklady na sadbu, osivo, hnojivo, platíme závlahy. Nejdřív se mi podaří vydělávat v září. Do té doby jste na trní,“ líčí pěstitelka, která ze své farmy sklízí kolem 55 druhů zeleniny, bylinek a jedlých květů.
„Moje první pole mělo půl hektaru. Taťka mi ho půjčil, ať si to vyzkouším. Po šesti letech jsme se dostali na 45 hektarů. Nepoužíváme žádné postřiky, které by nepatřily do ekologického zemědělství,“ provází mě po gruntu v Semicích Hanka Součková, která o bio certifikaci neusiluje. Vadí jí administrativní zátěž, zdražení produktu i způsob kontrol.
Dělat zeleninu na malé farmě, to je dřina, kterou musíte milovat. „Někdy toho máte fakt nad hlavu. To si říkám, já se na to snad vykašlu a nechám se zaměstnat. Třeba včera ráno jsme šli od šesti na spoustu sklizní. Hodně lidí nemohlo, takže jsme byli ve třech lidech, a to vůbec nepřibývá. První půlhodinu se mi chtělo brečet. Do toho byla zima, nevyspání, do večera děláte faktury. V těchhle situacích si vždycky zkouším představit, co jinýho by mě mohlo bavit? A nic mě nenapadá,“ přemítá mladá farmářka.
Už na začátku podnikání měla vizi, že to bude dělat pro skupinu lidí, která její práci ocení. „Jsem v bublině, která oceňuje moji práci na hodně vysoké úrovni, a to včetně kuchařů, kterým dodávám. To je snová spolupráce. Posílají mi fotky, jak vypadá jídlo z mojí zeleniny. To povzbudí. Naše zelenina nemůže mít lepší osud,“ myslí si Hana Součková.
Jak vypadá společenský život na vesnici v Polabí? Jak přistupuje Hana Součková k půdě? Co si myslí o dotacích a možnostech zemědělce ovlivnit krajinu? Poslechněte si celé Podhoubí.
Související
-
Potřebujeme zahltit sítě a nenechat je populistům. S greenfluencerkou o tom, jak se nezbláznit
Nejlepším předpokladem k aktivismu je být shlukem buněk, opatřeným inteligencí, vědomím a vůlí. To všechno má Rozárie Haškovcová a využívá toho na svém instagramovém účtu.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka