Moc aut, hodně hluku, málo vzduchu. Dá se s problémy města vyrovnat natočením filmu?

19. září 2019

„Snažíme se dávat lidem hlas,“ říká Diana Tabakov z My Street Films. V projektu, kde si může vyzkoušet natočit film úplně každý, přibývá rok od roku aktivistických témat. V magazínu Spot uslyšíte ukázky z filmu Tinnitus o frustraci z městského hluku i rozhovor s jeho autorem Martinem Pfannem. V druhé části magazínu představí filmový festival Městem zástupci spolku AutoMat. Klíčová slova: doprava – urbanizace – gender – cyklistika a maďarští rikšové. 

Původně londýnský projekt My Street Films funguje v Česku už šest let. V prvních ročnících jeho účastníci a účastnice natáčeli hlavně dění ve svém nejbližším okolí, věrni názvu celé akce. Nyní si autoři vybírají i obecnější témata a častěji také řeší své problémy i problémy celého města. „Filmy jsou čím dál angažovanější a je to podle mě zrcadlo celé společnosti, nebo aspoň skupiny našich tvůrců, což jsou nejčastěji dvacátníci a třicátníci,“ myslí si Diana Tabakov. „Tahle generace si čím dál víc uvědomuje, že co je osobní, je i politické, a film je jednou z možností, jak pozdvihnout svůj hlas.“

Kriticky se vůči současné Praze vymezuje i Martin Pfann, který spolu s Kateřinou Kaclíkovou pro letošní ročník MSF natočil film Tinnitus o tom, jaké problémy mu způsobuje nadměrný hluk. „I díky natáčení jsem si uvědomil, jak moc je tohle město plné bariér, hlukových i fyzických, a jak moc je jeho prostor definován auty,“ vysvětluje Martin. Právě doprava je jedním z hlavních faktorů, které lidem s citlivým sluchem mohou způsobovat potíže, třeba právě neustálé pískání v uších. „Chtěl jsem zprostředkovat ten pocit hořkosti. Možná si lidi začnou časem uvědomovat, že by se s tím mělo něco dělat,“ říká Martin. Z Prahy se i přes všechny nepříjemnosti zatím stěhovat nechce a angažuje se aspoň v podpoře cyklistiky, kterou považuje za jednu z možností, jak aspoň trochu omezit autodopravu.

Cyklistice, ale i nejrůznějším dalším možným způsobům pohybu po městě, se bude věnovat také festival Městem, který organizuje spolek AutoMat. „Chtěli bychom tím oslovit i širší veřejnost, lidi, kteří se například zajímají o životní prostředí, ale nejsou to nerdi podrobně studující cyklomapy,“ vysvětluje Anna Kocianová. Vybrané filmy tak nejsou jen o dopravě samotné, ale i tom, jak ovlivňuje životy městských obyvatel. Premiéru bude mít na festivalu třeba film Motherload o vztahu cyklodopravy a genderu. „Je to nejen o vývoji ženské cyklistiky, ale i o radostech a strastech obyvatel Los Angeles, kteří se rozhodli přejít z automobilové dopravy na cargo cyklistiku,“ zve Michal Lehečka. Dalšími vrcholy akce budou podle organizátorů dokumenty Urbanized o městském designu a tvorbě měst a Rickshaw Rush o maďarských řidičích turistických rikš v Amsterdamu. „Film nepopisuje ani tak dopravu samotnou, jako spíš sociální důsledky nejisté, prekarizované práce,“ uzavírá Lehečka. Festival Městem se koná 20. září v kině Ponrepo.

„Z Prahy pomalu mizí svobodný duch.“ Co vadí na současné Praze dokumentaristovi a lektorovi MSF Ivo Bystřičanovi? Kdo se může přihlásit do My Street Films? A co všechno vás ještě čeká na festivalu Městem? Poslechněte si celý magazín Spot.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.