Modeschau: Monika Lepschy o Shoekit, Snaha Jaroměř, sandály S/S 2015

26. srpen 2014

S designérkou Monikou Lepschy jsme natáčeli o variabilní sadě Shoekit, která obsahuje barevné sandály i kryté boty. Přinášíme reportáž z výroby zdravotních sandálů v továrně tradičního českého podniku Snaha Jaroměř a rozhovor o sandálových trendech na příští léto s Kateřinou Papežovou z nejmenovaného nadnárodního oděvního řetězce.

Jaké sandály potkáme v řetězcích v létě 2015

Začneme na místě, které se na rychlém střídání trendů živí. U nadnárodních módních řetězců. Ideální je pro ně zboží, které vám bude kvalitou i designem fungovat jen jednu sezonu. Pak opět vyrazíte a nakoupíte jejich chatrně ušité krátkodeché věci znovu. Právě přítomnost v řetězcích proto bývá znamením, že trend je na vrcholu a brzy ho čeká cesta do zapomnění. Na to, kdy se zdravotní sandály dostaly do regálů známého švédského oděvního řetězce a jaké proměny je čekají příští léto, jsem se zeptala PR manažerky Kateřiny Papežové.

Jak vyplynulo z rozhovoru s Kateřinou Papežovou, příští léto se budou ve fast fashion řetězcích prodávat různé barevné, tvarové a materiálové mutace sandálů. A s takovými už několik let přichází mladí čeští návrháři a překvapivě i architekti. Dámské i pánské sandály s barevnými pásky navrhuje pod značkou Chobot student Ateliéru architektury a designu na UMPRUM Michal Tichý. Rozhovor s ním a shrnutí historie sandálů najdete tady.

03194725.jpeg

Z tradiční české výroby sandálů SNAHA Jaroměř

Pro zdravotní sandály je důležité a příznačné, že jsou často pracovní obuví. Letošní trendovou bílou variantu potkáváme tradičně třeba ve zdravotnických zařízeních. Českoslovenští a později čeští lékaři a sestřičky přitom od 60. let 20. století z velké míry obouvali a obouvají sandály Snaha. Poslechněte si, jak se u nás zdravotní sandály vyrábí a jak český výrobce s dlouhou tradicí reaguje na aktuální trendy. Továrnou Snaha a.s. v Jaroměři mě provedl dr. Radim Dvořák a vedoucí výroby pan Milan Libich. Podívejte se na fotogalerii.

Monika Lepschy: Variabilní sada bot Shoekit

Příští rok nás tedy nejspíš česká Snaha překvapí novým svěžím designem. Mohla by se trefit do trendu tvarově a barevně modifikovaných zdravotních sandálů, který v úvodu pořadu naznačila Kateřina Papežová. Kdybyste se v záplavě mnoha různých typů a barev pro příští sezonu nemohli rozhodnout, můžete zkusit variabilní sadu, kterou pod názvem Shoekit navrhla Monika Lepschy. Studentka fakulty umění Západočeské univerzity v Plzni navrhla a vyrobila speciální proměnlivou botu, která je složená z pevné černé nebo bílé platformy a vyměňovacích různobarevných svrchních dílů. Na jednom základu si tak během pár minut sami postavíte několik tvarově i barevně rozdílných bot, mezi jinými i sandály.

03194723.jpeg

Playlist:
Peaking Lights – Breakdown (Weird World)
Little Dragon – Pretty Girls, Lil Silva Remix (Because Music)
Les Sins – Bother (Company Record Label)
Arka – You Got Me (Blah Blah Blah)
Stanton Warriors – Bring Me Down, SecondCity Remix (SGRF Records)
Tuff Culture – So Special (uns.)
Nite Jewel – Hounds of Love, Kate Bush Cover (Mojo)
Circuit des Yeux – Lithonia (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.