Modeschau: Poklady 2011 a naděje 2012

31. prosinec 2011

Pro začínající návrháře a veřejnost, která se o módu zajímá, se rokem 2011 změnil kalendář důležitých událostí.

V silvestrovské Modeschau jsme na základě změn v uplynulém roce nahlíželi do módních perspektiv roku 2012. Změny ve světě české autorské módy jsou pozitivní i negativní: objevilo se několik nových platforem k prezentaci mladých talentů, některé tradiční zažité události zeštíhlely a zmizelo jediné relevantní české tištěné periodikum – Textil Journal.

Soutěže/přehlídky
Jediná tuzemská soutěž pro mladé návrháře, která funguje nepřetržitě od začátku 90 let – Top Styl Designer – se od roku 2011 nekoná dvakrát, ale už jen jednou za rok. Doufejme, že tato redukce povede ke zlepšení úrovně přehlídek, které se odehrávají v rámci brněnského veletrhu Styl a Kabo. Do finále 2012, které se bude odehrávat od 12. do 14. února je nominováno 7 návrhářů: Pavel Berky, CZ, kolekce: XY (viz rozhovor v červencové Modeschau), Anna Cichá, CZ, kolekce: Eternal Seekers, Barbora Divínová, CZ, kolekce: Organik, Luděk Kellner, CZ, kolekce: The Wave, Zuzana Králová, CZ, kolekce: Where Everything Begins, Marian „Happy“ Andrada, Filipíny, kolekce: TrianGular Evolution, Barbora Vartíková, CZ, kolekce: Black Bird.

02229675.png

8. ročník projektu Shooting Fashion Stars se z podzimu 2011 přesunul na jaro 2012. Událost, která není soutěží, ale prezentací vybraných talentů tuzemské módní scény má být podstatně rozšířená. Z večerní show se má rozrůst v několikadenní akci s doprovodným programem a showroomem otevřeným pro veřejnost. Těšíme se a držíme palce.

V Pařížské ulici v Praze se v roce 2011 odehrál druhý ročník Prague Fashion Weekend. Po nepřesvědčivém úvodu v roce 2010 přišlo velmi milé překvapení v podobě proměny soutěže New Fresh Style. Pod vedením Pavla Ivančice a odborné poroty, ve které zasedla mimo jiné i Liběna Rochová, se z této soutěže stala lákavá prestižní událost pro mladé talentované návrháře. Podrobné info si poslechněte v rozhovoru s Pavlem Ivančicem.

Premiérově uspořádal vlastní fashion week Designblok 2011. I když nešlo o celý týden, jak by logicky vyplývalo z názvu, a i když by určitě mnoho věcí na události s titulem fashion week mělo vypadat a probíhat jinak, Designblok Dreft Fashion Week se v rámci možností povedl a přinesl několik výjimečných přehlídek. Pro Modeschau byly nejsilnější show držitelek černých karet Zuzany Kubíčkové a Zdenky Imreczeové, ale za návštěvu stálo i několik dalších show jako přehlídky Chatty, Denisy Nové, Hany Zárubové, Moniky Drápalové, Radany Ivančic, Viktorie Vittori (mj. vítězka New Fresh Style 2011) a dalších. V archivu Modeschau najdete se všemi zmíněnými návrháři rozhovory o kolekcích, které na DFW předvedli.

02418658.jpeg

Události
Rok 2011 přinesl i zajímavé události iniciované samotnými designéry. Kolektiv Oldschool například uspořádal jedinečný třítýdenní concept store s bohatým doprovodným programem. Akce s názvem Zavíráme za 21 dní představila tvorbu Oldschool, Katarze, Dark a Yes, Ether a Lenky Sršňové a přinesla i řadu zajímavých přednášek od osobností světové módní a grafické tvorby. Modeschau přinesla rozhovor s organizátory události Oldschool a reporty z prezentací Dark a Yes, Katarze a Miho Watanuki.

Další zajímavou prezentaci, která spojila módu, performance, fotografii, instalaci a živou hudební produkci, připravil kolektiv tvůrců Odrazit. V The Chemistry Gallery se prezentoval tvůrčí kolektiv Kikimora, Kristýna Jakoby Javůrková a Hana Frišonsová s novou kolekcí své značky SUUS, mezi hudbou a módou byla rozkročená Paloma Braun a součástí večera byl i unplugged koncert kapely Emy Brabcové Luno.

Z klasických prodejních festivalů módy bychom rádi jmenovali designSUPERMARKET, který opět přinesl velmi kvalitní výběr české módy, grafiky, designu a užitého umění. V příjemném novém prostoru v budově Archy v Praze jsme natáčeli mimo jiné i o novém zajímavém obchodě v Brně, který se jmenuje Pokojík. Rostoucí úroveň také prokazuje VŠUP SHOP, který letos poprvé otevřela módní přehlídka. Událost by si ale podle našeho názoru zasloužila lepší načasování než pár dnů po designSUPERMARKETU.

Ztráty
Na závěr jedna ztráta na poli českých tištěných módních magazínů. Po roce fungování nové atraktivní podoby, za kterou stála bývalá šéfredaktorka magazínu Elle Petra Švecová, skončil časopis Textil Journal. Jediný český tištěný magazín, který přinášel validní informace ze světa módního průmyslu totiž vydávala německá společnost Deutscher Fachvarlag GmbH, která se v září 2011 rozhodla pozastavit vydávání všech svých titulů. Situace zřejmě ještě není zcela ztracená, protože časopis údajně přechází pod nového vydavatele. Doufáme a držíme palce. O magazínu Textil Journal jsme v březnu 2011 mluvili s Petrou Švecovou.

02279828.png

Ne úplně šťastnou zprávou na závěr je i změna a redukce programové koncepce Studia LR. Prostor na Malostranském nábřeží, ve kterém pod vedením Liběny Rochové pravidelně vystavovali mladí módní tvůrci se podle oficiálního vyjádření v roce 2012 zaměří jiným směrem. Citujeme vyjádření Liběny Rochové na webu Studia LR: „...nebudu zastírat, že shánět finanční partnery pro chod Studia LR bylo čím dál složitější a náročnější. Rozhodla jsem se tedy výstavní činnost v galerii omezit a změnit náplň. Budeme Vám 4x do roka představovat kolekce, které mě osloví a to nejen od mladých designérů...“

Na závěr děkujeme za vaši přízeň a přejeme vám šťastný, kreativní a inspirativní rok 2012. Přikládáme výroční playlist Modeschau 31. prosince, který byl výběrem z našich nejoblíbenějších skladeb roku 2011. Většinu z nich si můžete legálně a zdarma stáhnout na internetu:

Helado Negro – 2 Dia (Asthmatic Kitty)
TRUST – Candy Walls (Sacred Bones)
Radiant Dragon – Terminal (Cloud Factory)
Peaking Lights – Hey Sparrow (Not Not Fun)
Freddy Ruppert – For The Sake Of (uns.)
Romantic States – Ring Of Fire
The Caretaker – Fleeting Dreams (Insound Vinyl)
SBTRKT – Hold On Original Mix (Young Turks)
Azari & III – Reckless With Your Love (Loose Lips Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.