Modeschau: Stane se z udržitelné módy mainstream?

19. září 2017

Koupíte jí v obchoďáku a dozvíte se o ní z televize: udržitelná móda, tedy taková, která je vyrobená eticky, kvalitně a s respektem k životnímu prostředí, se pomalu stává celospolečenským tématem.

Před dvěma roky se v Modeschau objevil jeden z prvních českých článků o takzvané pomalé módě. Téma, které bylo ze začátku zajímavé jen pro malou bublinu módních nadšenců, se v letošním roce pomalu přibližuje k mainstreamu. Podzim 2017 přináší dvě zásadní novinky, které mohou přispět k popularizaci udržitelné módy mezi širokou veřejností v Česku. Jedno z největších pražských obchodních center se chystá lokální a udržitelné módě věnovat stovky metrů své prodejní plochy. A v České televizi se rozjíždí platforma Přišij Knoflík, která chce divákům zábavnou formou přiblížit principy a přednosti etické módy.

„Projekt Přišij knoflík vznikl u příležitosti vysílání druhé řady seriálu První republika, který teď běží každý pátek v České televizi. Zamysleli jsme se nad tím, co si lidé obvykle spojují s prvorepublikovou módou, jako tradice, kvalita, elegance, ruční práce. Rozhodli jsme se to vztáhnout k práci současných českých módních návrhářů. Poukazujeme na to, že věci, které byly dříve samozřejmostí, jsou dnes otázkou osobního rozhodnutí a etického přesvědčení,“ vysvětluje dramaturg projektu, Ondřej Lasák.

Na webu www.prisijknoflik.cz se dozvíte, v čem udržitelný přístup k oblečení spočívá a jaké přednosti má. Setkáte se s návrháři, řemeslníky, stylisty i nadšenci pro ruční práce a dostanete rady ohledně šetrnější údržby vašeho šatníku. „Našimi ambasadory jsou osobnosti z různých oborů, lidé různého věku a zaměření. Například Aleš Loch ze zlínské obuvní značky Playbag, návrhářka La Femme Mimi, pletařky z projektu Ponožky od babičky, nebo návrhářka a stylistka, která obléká zprávaře České televize, Taťána Kovaříková,“ popisuje designérka Hana Frišonsová, která se do projektu zapojila jako jedna z ambasadorek i odborná poradkyně.

Platforma Přišij Knoflík k tématu udržitelné módy přistupuje velmi opatrně a citlivě. Místo upozorňování na špatné podmínky v továrnách neetických značek přináší pozitivní pohled na kvalitní práci českých designérů a výrobců. „Chceme ukázat inspirativní příklady, ne lidi vydírat černým svědomím. Ukazujeme, co jde v každodenním praktickém životě udělat jinak,“ říká Hana Frišonsová.

Jedna z ambasadorek projektu Přišij knoflík La Femme Mimi

Zatímco přešívání, vyspravování a nošení takzvaně do roztrhání má v Česku dlouhodobě řadu příznivců i bez osvěty, výzvy k nákupům kvalitnějších a lokálně vyrobených věcí jsou často odmítané s argumentem vyšší ceny. Lidé, zvyklí nakupovat v řetězcích, si často neuvědomují, že cena oblečení a bot, kterou dnes považují za normální, je vlivem globálního kapitalistického systému módního průmyslu podhodnocená. Neodpovídá nákladům, za které je možné věc vyrobit udržitelně, bez zneužívání levné pracovní síly a slabé ochrany životního prostředí v chudších zemích. Velmi zajímavý vhled do reálných podmínek výroby věcí, které považujeme za běžné, přináší například nový interaktivní web www.pribehbot.cz, který nedávno spustila neziskovka NaZemi.

Playlist:
Mina – Sentah (feat. Bryte)
Makthaverskan – No Mercy
Choir Boy – Two Lips
Princess Nokia – Flava
Sampha – Under
Waxahatchee – Air
Drab Majesty – Too Soon to Tell

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.