Modeschau v Ponožkách od babičky: pletení Ježíškových vnoučat přilákalo návštěvnice z celé ČR

20. prosinec 2017

Co a jak uplést z vypáraného svetru, jak se plete u čtení a jak se dělá pevná pata a pružný okraj na pletené ponožce? To se řešilo na adventním setkání Modeschau v Ponožkách od babičky, které proběhlo v rámci předvánoční kampaně Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Sjely se na něj seniorky z Čech i Moravy, vyměnily si pletací tipy a zkušenosti a strávily spolu příjemné adventní odpoledne.

Přestože má v Modeschau velký prostor mladá autorská móda od studujících designérů, zajímají nás i všední domácí ruční práce. Šití, vyšívání nebo pletení se může věnovat každý, a ačkoliv jsou už dnes na internetu video návody snad na vše, živé setkání se zkušeným člověkem, který vám pomáhá a radí, je nenahraditelné. Proto Modeschau ve spolupráci s neziskovkou Elpida už třetím rokem pořádá workshopy ručních prací.

Ačkoliv se do workshopů pravidelně zapojují i návrháři, nejde na nich jen o krásný, bezchybný design. Někdo potřebuje ruční práce pro uklidnění, někdo si u toho nejlépe popovídá a navíc je to hezká příležitost k setkání s lidmi různého věku z různých sociálních bublin. Díky vlastní praktické zkušenosti také lépe oceníte a rozeznáte kvalitní, dobře ušité nebo upletené věci.

Modeschau v ponožkách od babičky – předvánoční setkání a poděkování seniorkám pletařkám v rámci projektu Ježíškova vnoučata

Tuto sobotu se do Prahy sjely pletařky z různých koutů Česka, z Přerova, Ostravy nebo Teplic. Mířily na adventní setkání v seniorském centru Elpida. Právě tam je totiž centrála a sklad všech upletených ponožek, které v rámci projektu Ponožky od babičky vyrábí dámy z celé republiky.

Měla jsem velkou radost, že jsem mohla pletařkám prostřednictvím projektu Ježíškova vnoučata poděkovat za jejich energii, otevřenost a činorodost, se kterou do workshopů vždycky jdou. Vedle pletení ponožek se na setkání strhla také diskuse o norských vzorech. Ukázalo se, že je má většina pletařek ráda, a proto jsme se domluvily, že je vedle obvyklého pletení ponožek zařadíme do příštího společného workshopu.

Další pletací soirée Hladce obrace se tak uskuteční 17. února v Praze a jako obvykle se do něj vedle pletařek z Ponožek od babičky zapojí i mladé designérky. Tentokrát to budou Tereza Rosálie Kladošová a Hana Frišonsová, se kterými si budete moci vyzkoušet jednodušší háčkování nebo se pustit do složitějších designů podle jejich fantazie. Tereza Rosálie Kladošová byla jednou z letošních finalistek prestižní soutěže Woolmark Prize a bude mít řadu zajímavých nových zkušeností. Podrobné info o události zveřejníme během ledna na sociálních sítích pořadu Modeschau.

Pusťte si celý díl Modeschau z pletacího workshopu, užijte si pěkné Vánoce a na viděnou v únoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.