Modeschau v teplákách a sandálech: WEMOVE, Sintex a LVMM

16. září 2014

WEMOVE je nová česká značka oblečení pro fitness a volný čas, představujeme ji v souvislosti s trendem sportovní módy, který byl na uplynulých týdnech módy v Praze nepřehlédnutelný. Za materiály, ze kterých se sportovní a funkční oblečení šije, míříme do české továrny Sintex. Zveme na výstavu CUT CLUB, která v Praze premiérově představuje háčkované sandály LVMM.

Návrat active wearu: Pohodlí, elektronika, rap a dealeři

Active wear, athletic chic, real wear – těmito a dalšími termíny popisují novináři po celém světě globální návrat sportovní módy, který intenzivně těží z odkazu 80. a 90. let. Tepláky, legíny, zdravotní pantofle, sandály a běžecké boty se objevují na ulicích i v kolekcích velkých módních značek jako Chanel. Pohodlná sportovní móda začíná být relevantní i pro formálnější a slavnostní příležitosti. O názor na nástup sportovní módy jsem požádala několik osobností, které se v módním světě dlouhodobě pohybují. Jako první jsem oslovila paní Evu Eisler, profesorku UMPRUM a respektovanou a oceňovanou uměleckou šperkařku.

Trend teplákové módy potvrdila i Olo Křížová z Czech Fashion Council, podle které jde ale o přechodnou záležitost, po které by měl následovat návrat k elegantnímu oblékání odpovídajícímu příležitosti. „Pro lidi je teď zásadní flexibilita módy, začínáme trošku lenošit. Tepláky ale zůstanou záležitostí casual, že nejsou kulturním oděvem. Myslím si, že kultura se vrátí a tepláky se neudrží.“ Co je a není v módě přípustné, je ale vždy otázkou vyjednávání a vývoje společenských nálad. Jak zmiňuje specialista na módní marketing Peter Šagát, obliba active wearu není jen trendem diktovaným shora módními návrháři a značkami. Jde spíš o reakci na současný životní styl a na rostoucí požadavky na komfort, funkčnost a pohodlnost oblečení.

Jednou z vlivných osobností světa mladé návrhářské módy, které se na Fashion Weekendu pohybovaly v pohodlných teplákách, teplákových kraťasech a mikinách, byl mimo jiné i Stefan Siegel. Zakladatel a CEO jednoho z nejsledovanějších webů zaměřeného na mladé návrháře. Na jeho platformě Not Just A Label se prezentují designéři z více než sta zemí a o návštěvnosti tohoto webu v desítkách milionů měsíčně se může řadě dalších online médií jen zdát. Ačkoliv byste od něj možná čekali nějaké extravagantní návrhářské modely, oblékal se spíš úplně nenápadně. Působil jako uvolněný sportovec na cestě z tréninku.

03209834.jpeg

Kdyby vás zajímalo, jak se tepláková móda spojená se známými sportovními značkami dostala do módy, nahlédněte třeba do knihy Jany Máchalové Budiž móda. Dočtete se tam o vlivu subkultur jako B-boys. Tepláky v 80. letech zpopularizovali lidé kolem rapové a elektronické hudby v amerických a britských městech. V devadesátkách už byl active wear globálním mainstreamovým hitem. Není náhoda, že s devadesátkovou nostalgií a nejnovějšími styly v elektronice a rapu je návrat tepláků spojený i dnes. Kromě starých známých značek jako Adidas nebo Nike se s novými jmény hudební scény pokouší prosadit i řada nových labelů, jako třeba Cottweiler (FKA twigs, Palmistry a další).

WEMOVE: Fitness i volný čas podle Lucie Králové a Adély Senetové

03209841.jpeg

Pojďme se teď vrátit k českému módnímu průmyslu. Co se týče funkčních materiálů a specializovaného sportovního a outdoorového oblečení, není na tom místní produkce vůbec špatně. K největším továrnám na textil využívaný k výrobě oděvů pro sport a volný čas patří třeba písecký Jitex a jeho konkurent z České Třebové Sintex. Právě s ním spolupracují české značky sportovního oblečení, mezi kterými je i jeden svěží nový přírůstek – WEMOVE. Většina zavedených českých outdoorových a fitness labelů dokáže zahraničním značkám konkurovat kvalitou materiálů, horší už to je v designu oděvů. Změnu k lepšímu v tomto směru znamená třeba speciální linie šumperské značky Tilak, jejíž bundy Poutnik oslovují zákazníky v Japonsku. Dobré jméno českému designu dělá i začínající značka WEMOVE, ve které se spojila zkušená sportovní trenérka Adéla Senetová s talentovanou návrhářkou Lucií Královou. Svěží design je spojený s maximální funkčností a s využitím lokálních materiálů.

Sintex: Materiály, ze kterých se šije nejen česká sportovní móda

Reportáž z továrny Sintex navazuje na celoroční seriál Modeschau, ve kterém mapujeme český módní průmysl. Sintex vyrábí pružné úplety a funkční sportovní a ochranné pracovní materiály. V České Třebové funguje oddělení výzkumu a vývoje s akreditovanou textilní laboratoří, přádelna a pletárna. V továrně ve Skutči je pak zátažná pletárna, střihárna, konfekce a logistické zabezpečení. Kromě výrobního procesu a práce v továrně jsem se zajímala o to, jestli český podnik vnímá současný trend sportovní módy. Výrobou ve Skutči mě provedl Jan Kráčala, reportáž si poslechněte níže a do fotogalerie nahlédněte tu.

Cut Club s LVMM: Háčkované sandály v Praze

Díky sérii Cut Club se v Praze premiérově představily originální háčkované sandály a další typy bot od berlínské značky LVMM. Vernisáž prodejní výstavy v galerii A.M. 180 byla jedním z bodů doprovodného programu Mercedes-Benz Prague Fashion Weekendu. Poslední příležitost k návštěvě pop-upu máte v pátek 19. září, kdy proběhne dernisáž. Poslechněte si více o LVMM a dalších plánech Cut Club. Nahlédněte do fotogalerie tady.

03209833.jpeg

Nová zajímavá jména z UTB: Jan Černý a Tereza Otáhalíková

O Tereze Otáhalíkové jste už v Modeschau mohli před časem slyšet v souvislosti s bílou kolekcí Sterility. Na Unique Fashion Weeku představila novou řadu založenou na laserovém řezu, pracovala s plexi a jako obvykle nechyběly zajímavé doplňky jako brýle a spony. Na přehlídce studentů z UTB v rámci Unique Fashion Weeku jasně vynikala také kolekce Peckham Jana Černého. Ten se inspiroval svým pobytem v londýnské čtvrti, která se zásahem developerů proměňuje z chudého ghetta v drahou městskou část, ze které budou muset původní obyvatelé odejít jinam.

Playlist:
Cause & Affect feat. Missy Elliott – Pull Up In My Whip (uns.) 3:20
RZA feat. Method Man & Cappadonna – Wu Wear (Big Beat) 3:38
Jacques Greene – No Excuse (LuckyMe) 5:38
Pavv & PVC – Her (uns.) 4:23
Eyedress – Polo Tee (uns.) 2:01
DJ Q, Flava D – PS (Local Action Records) 5:30
Le1f – Hey (XL) 3:22
Schoolboy Q, Kendrick Lamar – Blessed, Nightizm rmx (Interscope) 6:02
FKA twigs – Papi Pacify (Young Turks) 2:38

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.