Moje terapie II, epizoda 3: Správnej chlap

18. listopad 2020

Václavovi je 31 let, pracuje v IT a rád vaří pivo. Před dvěma lety mu jeho žena zničehonic oznámila, že ho opouští. Na terapie ale začal chodit až dlouho poté, v době, kdy už si zdánlivě vyřešil problémy a našel si novou partnerku. „Úzkosti nepřestaly. Byly tam pořád. Věděl jsem, že na tohle sám nestačím,“ říká hrdina epizody Správnej chlap.

„Ten moment razantního narušení důvěry, kterou měl k exmanželce, je ohromně traumatická zkušenost,“ myslí si Václavův terapeut Karel Malimánek. „Moment zklamání se dost často přesouvá do dalších vztahů, předpokládáme, že opuštění se bude znovu opakovat.“ Václavův strach z opuštění měl ale ještě hlubší podstatu. „Jedna z věcí, kterou řeším, je role muže. Se svým tátou mám dobrý vztah, rodiče jsou spolu čtyřicet let, ale se vlastně tenhle vzor nedá úplně převzít,“ říká Václav.

Čtěte také

„Jak dnes definovat chlapství, nevím. Máme tady takové to staré, které je za mě hodně přežité, ryze buranské, takové to: ‚Pivo bude zadarmo a fotbal každej den.‘ Ale je těžké definovat nové chlapství a najít potřebnost mužské role, která byla předtím jasně definovaná, a teď se trošku rozpadá. Žena od vás může klidně odejít a postará se o sebe sama. Tak k čemu vy teda jste? Je složité najít svoji roli, mít ji ukotvenou a vědět, že nejste navíc.“

Karel je přesvědčený, že Václavova mužská identita nebyla během dospívání pevně ustanovena. „To může být téma i v jeho šedesáti letech. Když máme muže, kteří jsou se svojí rolí pevně identifikovaní, daleko jednodušeji se vzdávají mužství, asimilují ženskou část, není to pro ně ohrožující. Ale Václav je v té roli nejistý, hrozí mu nebezpečí, že ho žena uzná jako nehodného, ne dost mužského, ne dost dobrého. To ujištění, že jsem dost dobrý pro tu ženu, jsem dost dobrý sám pro sebe, je to, na čem Václav pracuje a co by ho ve vztazích, ale i ve vztahu k sobě samému, mělo posunout dál.“

Epizodu natáčel Jonáš Zbořil.

Proč je pro Václava těžké převzít po svém otci mužský vzor? Co je „soumrak otců“? Jak se z vtipné historky z puberty, kdy si Václav hrál na dívku, stala bolestivá vzpomínka? A proč Václavovi bývalá žena nedovolila vyhledat terapeutickou pomoc už dřív? Poslechněte si třetí díl série Moje terapie s názvem Správnej chlap.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.