Možná přijde i Boba Fett. Star Wars Holiday Special je vánoční estráda ze světa Hvězdných válek

18. prosinec 2019

Kdysi dávno v jedné předaleké galaxii... byly Vánoce. Proslulá sci-fi série Star Wars se letos završí devátým filmovým dílem a čile pokračuje v televizním seriálu Mandalorian. Ektoplasma se ale zaměří na patrně největší hanbu celého univerza vesmírné síly – na vánoční televizní pořad Star Wars Holiday Special z roku 1978.

V univerzu Star Wars Vánoce vůbec neexistují, čímž se možná ukazuje, že koncept vesmírné síly je neslučitelný s křesťanstvím. Přesto si fanouškové téhle série mohou užít trochu toho svátečního rozjímání. I když u nechvalně proslulého televizního speciálu Star Wars Holiday Special bude většina z nich spíš nazlobeně skřípat zuby. Pořad vznikl v roce 1978, kdy už bylo jasné, že George Lucas natočil filmový megahit, ale ještě nikdo netušil, že zároveň stvořil nové popkulturní náboženství. A že za to, co s jeho univerzem vánoční speciál provedl, by pozdější uctívači Star Wars nejspíš upalovali.

Star Wars Holiday Special

Sám George Lucas sice s natáčením vánočního speciálu souhlasil, a dokonce od něj pochází i nápad, aby hlavními postavami byli členové rasy wookiů, ale sám se na jeho natáčení nijak nepodílel. Pracoval totiž na přípravách filmu Impérium vrací úder. Ve speciálu však vystupují Harrison Ford, Mark Hammil i Carrie Fisher a najdeme tu také spoustu mimozemšťanů z prvního filmu.

Star Wars Holiday Special

Vánoční speciál působí, jako by příběh ze světa rebelů a galaktického impéria vyprávěli dramaturgové pořadu Možná přijde i kouzelník. Ovšem bez Kaisera, Lábuse a Korna. Namísto Vánoc se ve světě Star Wars slaví Den života (Life Day). Dárky si tu pod stromeček jednou za tři roky dávají chlupatí wookiové, rasa, do níž patří i jedna z hlavních postav seriálu – Chewbacca. Chewbacca rozhodně nechce tento památný den zmeškat, a tak ho Han Solo eskortuje na jeho rodnou planetu Kashyyk, kde už ho čekají členové rodiny. Millennium Falcon se ale dostane do přestřelky s Impériem, a tak Chewbaccově rodině nezbývá než čekat na chlupatého rebela doma u televize. A tohle čekání zabírá většinu stopáže Star Wars Holiday Special.

Star Wars Holiday Special

Pořad je v podstatě složený z rádoby komických scének a estrádních čísel, které postavy většinou sledují na různých futuristických televizních přijímačích. Některé z nich, například kurs čtyřrukého vaření nebo instruktážní video se zadrhávajícím se robotem, nejspíš nebyly vtipné ani pro televizní diváky konce sedmdesátých let. Jiné se pouštějí do čistě psychedelických vod jako bizarní akrobatické číslo v první části filmu nebo nablýskané hudební vystoupení This Minute Now, plné nečekaně perverzních (těžko říct, jestli záměrně) dvojsmyslů.

Estráda občas vyskočí úplně mimo univerzum Star Wars, třeba když jednotka stormtrooperů sleduje v televizi song skupiny Jefferson Starship. Šance, že vám píseň úplně znechutí, je opravdu velká. Některé skeče, například ten odehrávající se v baru ve městě Mos Eisley, by klidně mohly být převzaté z Televarieté. Všechny scénky jsou navíc nesnesitelně rozvleklé, což tomuhle úletu mimo temnou i světlou stranu síly poněkud ubírá na zábavnosti. Speciál vrcholí čistokrevně bizarním setkáním Star Wars a vánoční estetiky, když se procesí wookiů vydá se světélky v rukou k posvátnému stromu života. Tam Carrie Fisher coby princezna Leia přednese dojímavý proslov a následně předvede suverénně nejlepší pěvecký výkon z celého pořadu.

Star Wars Holiday Special

Speciál je slavný hlavně tím, že se v něm poprvé objevuje jedna z ikonických postav univerza Star Wars, lovec odměn Boba Fett, který nyní dostal svou vlastní úspěšnou sérii Mandalorian. První Fettovo zjevení bylo navíc animované. Boba Fett vystupuje v uzavřené kreslené povídce The Faithful Wookie, která nemá nic společného s Vánoci, ale je to bezkonkurenčně nejlepší část celého vánočního speciálu. Na rozdíl od estrádní selanky, ze které je složený zbytek pořadu, je to solidní dobrodružná jednohubka o pátrání po mystickém talismanu na nehostinné cizí planetě. Kresba ani animace sice nejsou zrovna na špičkové úrovni, ale když budete dávat pozor, všimnete si vlivů francouzského kreslíře Moebia, kterým byl design povídky ovlivněný.

Star Wars Holiday Special

Vánoční speciál se nikdy nereprízoval a upadl do naprostého zapomnění. V devadesátých letech se ale ve fandomu objevily VHSky s tímto pořadem nahrané přímo z televize, které si fanoušci kopírovali mezi sebou. I když oficiálně speciál dodnes nevyšel, je možné ho v dobré kvalitě vidět na YouTube. Na domácích nosičích vyšla jen animovaná pasáž s Bobou Fettem, která se objevila jako bonus na blu-ray vydání Star Wars: The Complete Saga. Přestože Star Wars Holiday Special budí úsměv většinou jen přes skřípění zubů, pořád je to hodně bizarní artefakt z historie téhle hyperkultovní vesmírné ságy. A ti, kteří budou zklamaní z nového filmového pokračování Vzestup Skywalkera, si při sledování Holiday Special alespoň uvědomí, že může být i mnohem hůř.

Více o neslučitelnosti vesmírné síly a Vánoc, prvním zjevení Boby Fetta a Televarieté ze světa Star Wars si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.