Možnost měnit věci a chlebíčky zdarma. Proč být součástí akademického senátu?

3. listopad 2022

Co je to akademický senát? Do Studovny přijali pozvání akademická senátorka a studentka mezinárodních vztahů na Západočeské univerzitě v Plzni Anna Šochová a student bezpečnostních studií na Univerzitě Karlově a senátor Marek Boňko. Společně vysvětlili, jak takový senát funguje a proč jsou jeho součástí.

„Akademický senát schvaluje všechny důležité i nedůležité věci ohledně fungování univerzity. Co se týče studentského zastoupení, máme v něm 17 studentů z celkově 58 členů, takže i ta studentská část má dost velký hlas a může rozhodovat o hodně věcech,“ říká Anna.

„U nás na Karlově univerzitě máme 17 fakult, jsou tam zastoupeni dva studenti a dva pedagogové ze všech fakult a to rozdělení máme skoro padesát na padesát,“ popisuje situaci na škole Marek, jehož cesta do senátu vedla přes to, že se aktivně zajímal o dění na univerzitě.

Čtěte také

„Většinou studenti nadávají na všechny věci, které v rámci jejich studia nefungují. Dost často ale nevidí tu druhou stránku. Že ten problém třeba je známý, ví se o něm, ale změna si žádá obrovské úsilí, hodně času a v některých případech i peněz,“ vysvětluje Marek.

Senát schvaluje například rozpočet univerzity, řeší sociální stipendia nebo personální obsazení rektorátu. „Člověku to dává do rukou určitou moc na té univerzitě, což si třeba ze začátku ani neuvědomuje, ale časem přijde na to, že má docela úzké kontakty s jejím vedením a když vidí nějaký problém, tak se může sám začít angažovat,“ shrnuje Anna.

Co by senátoři vzkázali studentům a studentkám, kteří působení v senátu zvažují? „Zajímat se, hledat informace, ptát se,“ doporučuje Marek. „Určitě, ať jdou do toho,“ radí Anna, která vyzdvihuje hlavně nové příležitosti, přátelství a moc věci měnit. „Jestli máte rádi jídlo zdarma, tak senát je rozhodně skvělá cesta, protože tolik chlebíčků jako na zasedání senátu jsem ještě nikde jinde nesnědla,“ dodává s úsměvem Anna.

Poslechněte si Studovnu o akademickém senátu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.