Možnost, že láska nemusí stačit. Frankie & The Deadbeats vydávají svou druhou desku

18. říjen 2023

Dva roky od vydání debutu The Shining nahráli Frankie & The Deadbeats nové album. Jmenuje se The Possibility That Love Is Not Enough a vychází v těchto dnech na labelu Pushteek Records. A právě o nové nahrávce jsme si ve studiu povídali s Frankiem a Štefim, kteří se nebáli být velmi otevření. „Nejčastější reakce na vydání nové desky jsou: takže to nebyl vtip?“ glosuje Frankie fakt, že parta kluků pocházející z punkové scény si pořídí koncertní obleky a začne hrát country.

Frankie & The Deadbeats hrají country ovlivněné spíše původní americkou tradicí než tou českou folkovou. I tak je ale z jejich prezentace i hudby cítit oddanost a láska k žánru. A také stále větší jistota ohledně toho, jak chtějí znít a působit. Štěfi doplňuje, že i vizuální stylizace má v žánru country hluboké kořeny, které oni jako kapely chtějí ctít.

Zároveň se ale snaží naplňovat poměrně konzervativní formu novým obsahem, který reflektuje jejich vlastní životy. Což nemusí nutně znamenat, že všechny texty jsou napsány na základě reálných příběhů. „Mě v tomto ohledu hodně pomohlo, když jsem si přečetl knížku od Neila Younga. Tam píše, že příběh textu může být klidně smyšlený, že na realitě může stát klidně jen jeho první věta. To mě vlastně ohledně psaní dost odblokovalo,“ doplňuje Frankie.

A připojuje i své zážitky ze sólového amerického turné, které organizovaly jeho kamarádi. Na něm se setkal s fenoménem country music v reáliích USA a na Viktorovu otázku ohledně konzervativnosti tohoto stylu, jež se zdá být v rozporu s punkovými kořeny členů Frankie & The Deadbeats odpovídá, že i tam jsou proudy, které jsou obsahově v mnoha ohledech velmi nekonzervativní. A jejich interpreti mají miliony poslechů. Zároveň doplňuje, že pro něj osobně je to vše především o pocitu.

Je reálnější cesta do rádia hrajícího country, nebo do USA? Kde se ve skladbě na nové desce vzala funková kytara? A proč je na obalu UFO? Poslechněte si celý díl Modelářů!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.