MS v hokeji startuje. Proč je v Česku oproti světu fenomén? Národní tým má politický rozměr

12. květen 2023
Tribuna

Je to tady, začíná v pořadí 87. mistrovství světa v ledním hokeji. Proč je právě tento turnaj v Česku tak populární, že pravidelně dokáže zahanbit i velké fotbalové šampionáty? A na která mistrovství stále vzpomínáme?

Český hokejový tým je v pohotovosti: začíná mu mistrovství světa. Reprezentace, kterou ze střídačky na šampionátu podruhé povede finský trenér Kari Jalonen, se v úvodním duelu utká se slovenským výběrem. Ambice jsou vysoké. Češi by v Lotyšsku a Finsku rádi zopakovali zisk bronzové medaile z minulého turnaje.

Mistrovství je pro spoustu sportovních fanoušků každoročním svátkem. Sledovanost turnaje je vyšší, než jak tomu je například v případě fotbalových šampionátů. Kde hledat důvody? Přítomnost Čechů, jejich každoroční postup alespoň do čtvrtfinále a stále citelné dozvuky zlatých let, vypočítává Vojta Jírovec.

Lední hokej je ale také českým politickým sportem, dodává Martin Vait s odkazem například k událostem z konce 40. let, kdy komunistický režim uvěznil hokejové šampiony z roku 1947, nebo z roku 1969, kdy se turnaj stal sportovní manifestací odporu proti srpnové okupaci.

A na který šampionát nejraději vzpomínají redaktoři Tribuny? Zatímco Vojta zmiňuje rozhodující trefu Davida Moravce v roce 2001, který se uzavřel český „zlatý hattrick“, Martin jde ještě o dva roky dál do minulosti a z paměti vydoloval gól Jana Hlaváče z finále ročníku 1999. „Ujčík! Hlaváč! Bekhend! Gól!,“ zněl tehdejší televizní komentář.

Které mistrovství světa se nejvíce zapsalo do historie a do paměti? A jak si v současnosti vede český tým? Dění před startem světového šampionátu mapuje nový díl Tribuny.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.