Musíš umět překalibrovat vlastní sny. Startér tahal moudra z Jakuba Königa

16. září 2019

Sedmnáct let hrál Jakub v kapele Obří broskev. A úspěch se prý nikdy nedostavil. Říkal si, že je načase smířit se s tím, že si nesplní svůj sen, že ho publikum při koncertech nebude nosit na ramenou. A pak vznikl Kittchen a Zvíře jménem Podzim. Ve Startéru jsme začínající kapely vyměnili za ostříleného muzikanta Jakuba Königa a probrali neúspěch i potřebu snů.

„Myslel jsem si, že ze mě bude Jim Morrison,“ říká Jakub, kterého možná spíš znáte podle jeho černé kuchařské masky připomínající temného komiksového hrdinu. Ten by ale nikdy nevznikl, kdyby Jakubova první kapela, Obří broskev, zažila obří úspěch. Nestalo se. Jakub pověsil kapelu na hřebík, ale zjistil, že bez hudby být nechce. Strašně ho bavila svoboda, se kterou mohl skládat sólo. A s narozením dekadentního šéfkuchaře depresí konečně přišla i pozornost. Z Kittchena se během několika let stal jeden z nejznámějších songwriterů na domácí alternativní scéně. 

Kittchen ale postupně sundává masku a vrací se ke snu velkolepé kapely. S aktuálním projektem Zvíře jménem Podzim vydává Jakub König už druhou desku. Nese název Září a vychází tuto sobotu. 

Co se Jakub naučil za bezmála dvacet let na scéně? Kolikrát chtěl s hudbou seknout? A jaká mantra mu zaručeně pomůže, aby se nakonec vrátil ke kytaře a skládal dál? Poslechněte si Startér, který se ptal na začátky ostříleného muzikanta.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka