Některé příběhy potřebují ticho. Písničkáři Jakub König a Dominik Zezula bádají v území literatury

25. leden 2018
Liberatura

Jakuba Königa a Dominika Zezulu možná znáte jako písničkáře. Jakub se aktuálně věnuje velkolepé kapele Zvíře jménem Podzim, Dominik nedávno vydal třetí desku jako Děti mezi reprákama. Pro nás je ale důležité, že Dominik i Jakub aktuálně vstupují na pole literatury. Jeden s ponurou detektivní novelou, druhý se sbírkou básní.

„Psát písňové texty je do značné míry řemeslná práce,“ myslí si Dominik, který v nakladatelství básníka Jana Těsnohlídka právě vydal sbírku Hory jsou daleko, ale my jsme tady, „jedna věc jsou nápady, příběhy, kostry, co člověka napadají. Ale aby z toho vznikl písňový text, je potřeba to otesat, zkusit, jak to půjde zpívat. Napadlo mě, jak by to znělo, kdybych to nechal plynout.“ Tahle myšlenka stála za sbírkou, která vznikla během pár docela těžkých dní v ponurém polském městě Katovice.

Rukopis knihy Zvíře jménem podzim

Jakub König měl zrovna rozdělanou eponymní desku Zvíře jménem Podzim, která vyšla letos na podzim. Už mu bylo jasné, že za písněmi se schovává větší příběh. Chtěl ho dovyprávět. Pořídil si k tomu veliký sešit, do kterého si zapisoval příběh o opuštěném klukovi vyrůstajícím u vlakového náspu poblíž Kolína. Je tu jen nálevna a autoservis a pak spousta zlomených existencí. A taky zvíře jménem Podzim, lokální polobůh, který dává osud do pohybu, až se valí jako motorový vlak. Jakubovu knihu doplňují i komiksově vypadající ilustrace – pro bibliofily dost nutná záležitost. A taky pro milovníky Jáchyma Topola. „Možná, že neskončí jen u knížky,“ říká Jakub, který se rád pohybuje mezi uměleckými disciplínami a zároveň vysvětluje, že materiálu, který by mohl zpracovat, je spousta. „Přijde mi hezké propojit věci, které dělám.“ 

Poslechněte si Liberaturu se songwritery Zezulou a Königem o tom, že knížky se dají psát stejně, jako se skládá hudba.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.