Musíte umět odložit ambice a zpomalit, říká psychoterapeut „beznadějných“ klientů

25. březen 2022

V Diagnóze F se mnohdy objevují příběhy lidí, kteří vyhledali pomoc. Někteří proto, že mají deprese, jiní kvůli tomu, že se potýkají se závislostí, další proto, že se v důsledku svých životních peripetií dostali na ulici. Většinou bychom tyto lidi dokázali nasměrovat do vhodné služby. Co ale s těmi, kteří mají hned několik problémů najednou? Kam patří a kdo jim pomůže?

Starší muž, který by se věkem i zdravotním stavem už hodil do domova důchodců, bez rodiny, zato s mnohaletou závislostí na alkoholu. Při konzumaci několika litrů vína denně ho do žádného domova pro seniory nevezmou a zřejmě nezvládne ani režimovou abstinenční léčbu ve většině psychiatrických nemocnic. Práci na tom, aby se jeho sociální situace zlepšila, komplikuje jeho závislost. Léčbu jeho závislosti komplikuje to, že žije na ulici.

Mladší žena po léčbě závislosti už neužívá pervitin, u kouření marihuany ale zůstává. Do ambulance adiktologa chodí dva roky, většinou mlčí a na první pohled se u ní nic zásadního nemění. Oba příběhy mají něco společného – na první pohled vypadají beznadějně a není úplně zřejmé, kam patří, popřípadě kdo by jim mohl pomoci.

Čtěte také

Psychoterapeut Jakub Kabíček má v ambulanci hned několik takových klientů, kteří by kvůli závislosti propadli běžným sítem sociálních služeb. Spojuje je kromě jiného i řada traumat, která mají za sebou a která pravděpodobně stála na počátku jejich životních debaklů.

„Velká část lidí, kteří jsou na ulici, moc nevěří tomu, že by nějaká změna byla možná, a často se jí taky bojí,“ popisuje nastavení, se kterým za ním klienti přichází. Někdy v něm zůstávají ještě dlouhé měsíce a na první pohled se jejich stav nemění.

„Někdy máme představu, že se v terapii budou dít nějaké zázraky, že ten člověk začne najednou fungovat, nějaká metoda mu zázračně pomůže, ale tak to není. Je potřeba nemít velké ambice, zpomalit se a všímat si drobných změn,“ říká Jakub o své práci s „beznadějnými“ a často velmi traumatizovanými klienty, jejichž terapie může trvat roky.

Jakou roli v práci s takhle těžkými klienty hrají spolupracující organizace? Kdy v tomto kontextu mluvíme o paliativní péči? A co se Jakub Kabíček od svých klientů naučil? Poslechněte si Diagnózu F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.