Muži, kteří opravdu nenávidí ženy. Kde se bere despekt k partnerkám, matkám a ženám jako takovým?

23. březen 2021

„Pokud k někomu či něčemu cítím silný despekt a reaguji agresivně, tak je to vždy známka pocitu nejistoty, slabosti a vlastní nehodnoty,“ říká v Balancu psychiatrička a psychoterapeutka Dana Holubová. Obhroublé chování, ponižování a despekt chovají někteří muži k ženám obecně. Je to způsobeno jejich vnitřními zraněními. Nejistotou, co to znamená být mužem v 21. století, i společenskými normami, které se mění pomalu. Proč někteří muži nenávidí ženy?

„Partnerské vztahy se za posledních 150 let změnily a mění se dál. Je potřeba se na to adaptovat.“ Jako rodiče, dospělí, partneři už nemůžeme fungovat stejně jako před několika generacemi. Doba se mění, i to, co je považované na normální. Představa o správném muži a mužství ale zůstává překvapivě stejná. Emancipační procesy a rozvoj feminismu možná způsobily, že se ženy naučily lépe obstát v mužském světě. Mužská role se ale rozpadá, a pokud nevíme, čím ji nahradit, může nás to znejistět.

„Muži spoléhají na to, že žena bude jejich emoční orgán.“ Odmala kluky nikdo neučí, jak zacházet s emocemi. Mohou projevovat jen vztek a radost. Smutek, pláč, obavy jsou pro holky. Muži musí být silní. Když si vezmou takovou představu do vztahu, mohou si myslet, že ženy jsou tu pro ně. Aby plnily jejich potřeby. Vytváří tak závislé vztahy, mají strach z opuštění a snaží se ženy kontrolovat. Manipulací, někdy i násilím.

Dana Holubová

„Existují mužské kruhy, zaměřují se na emocionální stránku života, nejen na technickou a praktickou.“ Muži se potřebují naučit chápat, co se v nich děje. Proč se někdy rozčílí, co je to smutek a proč si ho zakazují. Že je v pořádku, když mají obavy a jsou nejistí. Taková zkušenost je totiž dána všem lidem, když ji mužům zakážeme, nebudou si vědět rady. Pokud se budou snažit svou sílu a převahu používat ke kontrole žen, nebude z toho nic dobrého pro nikoho. Celý pohled na zraněné muže od psychiatričky a psychoterapeutky Dany Holubové si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Pusťte si celý Balanc o mužích, kteří mají problémy se ženami, vlastními zraněními a závislými vztahy.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.