My Own Private Alaska se vrací po čtrnácti letech a hrají na piano, jako kdyby to mělo být naposled

16. říjen 2024

Název by mohl navádět jiným směrem, My Own Private Alaska jsou ale francouzskou kapelou, která se rozhodla obohatit klasické screamo či emocore notnou dávkou nervního piana. Když v roce 2010 vydali album Amen, působili jako zjevení, které je prakticky nemožné napodobit. A pak se odmlčeli. Teď jim takřka zničehonic vyšla nová deska All the Lights On a kapela z Toulouse stvrdila, že její originální estetika má stále co říct.

Zkouškou časem pak s potřebnou dávkou reflexe prošla i kapela Kill Holiday, jejíž rané nahrávky vychází nyní zkompletovány na jednom LP u Indecision Records. Kill Holiday založil v roce 1996 kytarista Steven Andrew Miller, stalo se tak po rozpadu kultovní kapely Unbroken. Z těch si ponechali spalující tvrdý kytarový sound a nekompromisní rytmiku, celkově se ale nechali mnohem více inspirovat nastupující vlnou post hardcoru, kterou reprezentovali zejména Quicksand. A možná trochu překvapivě také brit popem. Výsledkem je na poměry hardcoru velmi melodická, ale stále velmi intenzivní hudba.

Tu hrají i Yaphet Kotto, kteří fungovali na začátku milenia a nyní jim vychází kompletní vinylová diskografie. Krom singlů a split singlů obsahuje i všechna tři alba vydaná na Ebullition Records a skladby z trojsplitu s Envy a This Machine Kills. V posledně jmenovaných hrál také Steve Aoki, dnes velmi slavný DJ a producent. Zmíněné nahrávky zastihují kapelu zřejmě ve vrcholné formě. Slyšet tu můžete dravé songy postavené na kousavém rytmu bicích, opět lehce melodických kytarách a hned dvou výrazných vokálech. Yaphet Kotto tímto modelem představují ten nejčistší model politické screamo scény přelomu tisíciletí, který skvěle funguje i dnes.

Co by si rozhodně nedal na pizzu Banán? Jak v jeho a Viktorových očích dopadla druhá deska kapely Pizza Goblin? A co se stalo, když se potkali konzervatoristé, Tomáš Vtípil, lidová hudba a Leoš Janáček? Modeláři cestují časem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.