Na cestě za lepším. Proč mladí Turci sní o budoucnosti v zahraničí?

19. březen 2022

„Už odmala většina lidí z mé generace slýchala, jak máme otevřený svět a můžeme si vybrat tu svou nejlepší cestu. Není to ale tak snadné.“ To jsou myšlenky, které mě napadaly na Erasmu v Istanbulu. Při rozhovorech s tureckými spolužáky jsem často zjišťovala, jak nejsou spokojení s životem v Turecku a sní o cestě na Západ. Protože podobné myšlenky má spousta mých vrstevníků a sama jsem v zahraničí musela řešit problémy, rozhodla jsem se o cestách „za lepším“ natočit dokument.

Na pozadí jednoho dne v Istanbulu čtyři turečtí studenti mluví o svých plánech do budoucna. Jejich představy se sice liší, ale velké ambice mají všichni. Atakan, který studuje film, chce být slavným hollywoodským režisérem. Karim zase začíná podnikat a chtěl by jednou žít v Paříži. Batuhan se naopak narodil v Nizozemsku a teď studuje v Istanbulu. A Sule má svoje osobní důvody, kvůli kterým se z Turecka nikdy neodstěhuje.

Po zkušenosti z vlastní cesty jsem si uvědomila, že žít v cizí zemi se může zdát na první pohled jednoduché, ale realita je jiná. Jazyková bariéra, problémy s úřady a různá nedorozumění jsou na denním pořádku. Na druhou stranu má člověk možnost setkat se s jinou kulturou a novými zajímavými lidmi. Fráze „otevřený svět“ je sice často omílaná, ale v souvislosti s nepokoji poslední doby si také více uvědomujeme, jak křehká naše svoboda je. Má tedy smysl jít „za lepším“?

Poslechněte si celý dokument Za lepším od Alžběty Indrové.

Alžběta Indrová

O autorce

Alžběta Indrová studuje třetím rokem Mediální studia a žurnalistiku na Masarykově univerzitě. O tvorbu dokumentů se začala zajímat právě při studiu a Za lepším je jejím prvním pokusem o rozhlasový dokument. Námět vznikl při studijním pobytu v Istanbulu, kde se setkala s mnoha novými lidmi s odlišným pohledem na život.

Autorka: Alžběta Indrová
Dramaturgie: Daniel Kupšovský, Terezie Jirásková
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek
autor: Alžběta Indrová
Spustit audio