Na vesnici se nechceš skrývat. Vyoutoval jsem se v 16 letech, říká starosta Tetína Matěj Hlavatý

13. srpen 2023

Devětadvacetiletý politik, starosta obce Tetín, na sociálních sítích ho sledují desítky tisíc lidí. Václav Rouček tentokrát v rámci Prague Pride Weeku v Pochlap se přivítal Matěje Hlavatého, se kterým si povídal o tom, jak se v mladém věku dostal k politice, jak prožíval období coming outu a co všechno řeší starosta malé vesnice.

„Děda za komunismu nemohl dělat, co chtěl, takže dost prožíval sametovou revoluci a období po ní. Od malička jsem byl rodinou vedenej k demokracii a zájmu o politiku,“ říká Matěj, který své názory často sdílí na svém twitterovém profilu. Starostou se stal už na vysoké škole ve 20 letech. „Chtěl jsem, aby můj rodný Tetín byl vidět, aby lidi věděli, že ta malá vesnice má velkou kulturu a srdce, proto jsem kandidoval.“

Václav Rouček a Matěj Hlavatý

„Na úřadě jsem na všechno tak trochu sám, hodně se řeší různý sousedský vztahy, rušení nočního klidu. Lidi si myslej, že jsem současně i policie, každý má na tebe telefon, na každý akci s tebou chce někdo něco řešit, moc si neodpočinu,“ popisuje svou práci Matěj. V Tetíně už několik let žije se svým přítelem.

Jak se zpětně ohlíží na období coming outu? „Bylo to v pubertě, v období vzdoru. V malé vesnici se ale nechceš pořád skrývat, chceš žít normální život, nebát se vyjadřovat city. Rodina potřebovala nějaký čas, aby to přijala. Trvalo to do tý doby, než poznali mého přítele, pak jim došlo, že se jedná o něco reálného, něco zdravého,“ říká v rozhovoru.

„Jsem přiznanej gay, nemám důvod to tajit, dávám to na sítě a schovávat by bylo špatný pro psychiku. Proto to komunikuju otevřeně a transparentně. Po dlouhé době jdu na Prague Pride, chci podporovat manželství pro všechny, chci si vzít svého přítele po osmi letech vztahu,“ uzavírá.

Komu se svěřuje? Co ho dojímá? A dokáže říct, že je na dně? Poslechněte si nový díl Pochlap se se starostou Tetína Matějem Hlavatým.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.